subota, 5. siječnja 2013.

WODEHOUSE, P. G. - "Jutarnje radosti" (2)

Top-lista

Prethodni dio

U nastavku uvoda još kraći osvrt na gamaše, znak prepoznavanja i nezaobilazni modni element tadašnjega dandyja. Kraj uvoda posvećen je vjeri u bolja vremena i povratku ove neobične vrste gentlemena, a nadu mu daje povratak butlera, za koje se je isto tako mislilo da su izumrli, ali su se ipak uspjeli vratiti.

Prvo poglavlje počinje od kraja - nakon nama još nepoznatih avantura i opasnosti koje je prošao, reflektira Bertie Wooster (pisano je u prvom licu, s njim kao pripovjedačem) o svemu onome što je prošao kroz razgovor sa svojim butlerom Jeevesom i priznaje kako je bilo trenutaka u kojima je bio izgubio svaku nadu.

Nakon ovoga ranog happy-enda se pripovjedač vraća na početak priče. Za početak dobijamo opis živopisnog mjestanca po imenu Steeple Bumpleigh, iz koga se, uzgred rečeno, jasno vidi da Bertie, kao gradski čovjek, prema njemu ne gaji neku veliku naklonost. Ta odbojnost je još pojačana činjenicom da ondje, na jednom povećem imanju, živi njegova tetka Agatha sa svojim drugim suprugom, lordom Percivalom Worplesdonom i njegovo dvoje djece. U svome odbijanju je Bertie izuzetno odlučan, i čak ga i Jeevesova suptilna nagovaranja da ondje provede ljeto (Jeeves bi želio otići tamo zbog pecanja) ne mogu u tome pokolebati. Da bi ga se ondje namamilo, bio je potreban izuzetno lukav plan, i izvedbi toga plana je posvećen nastavak romana, a ona je počela dolaskom Zenobije "Nobby" Hopwood u London i njenom posjetom Bertiju. O Zenobiji saznajemo da je ostala bez oca i lord Worplesdon je njen staratelj.

Stil pisanja je izuzetno lagan i čitatelj je u najkraćem vremenu uvučen u radnju. Ocjena - 7.6.

Slijedeći dio

Nema komentara:

Objavi komentar