subota, 12. siječnja 2013.

GARCIA MARQUEZ, Gabriel - "Pukovniku nema tko da piše" (5)

Top-lista

Prethodni dio

Započinje razgovor s njim i tuži mu se kako dugo čeka. Ovaj mu odgovara kako postoje mnogobrojne pravne zavrzlame i kako nije moguće isposlovati nešto konkretno. Sve su to stare priče, koje je pukovnik čuo već puno puta. On na kraju saopćava advokatu da je odlučio potražiti nekog drugog da mu to isposluje i želi da mu ovaj vrati njegove dokumente. Ovaj mu vraća njegovu punomoć. Pukovnik ga traži i ostale dokumente, ali njih advokat više nema, pošto se oni nalaze u nekom od nadležnih ministarstava. Pukovnik je očajan, jer se - po njegovu mišljenju - radi o vrijednim dokumentima, jedan od njih je i priznanica za primitak revolucionarne blagajne, koju je potpisao pukovnik Aureliano Buendía (glavni lik romana "Sto godina samoće"). Advokat pokušava pukovniku objasniti da bi vraćanje tih dokumenata trajalo dugo i da on nikad ne bi dočekao penziju, ali pukovniku je to svejedno.

Slijedeće poglavlje neposredno se nastavlja na prethodno - pukovnik sâm piše pismo ministarstvu u vezi penzije, a njegova žena već napamet zna sve datume u vezi s tim. Njih dvoje se tješe nadom da će uskoro doći novac i da će si moći priuštiti ponešto, možda čak i odlazak u kino.

Lijepo povezivanje, koje već u ovoj ranoj fazi uključuje kasnija djela. Dirljiv je i prvi znak pukovnikove pobune, te dileme biranja između varljive nade i vlastitoga ponosa, koja će kulminirati na kraju. Ocjena - 8.7.

Slijedeći dio

Nema komentara:

Objavi komentar