subota, 12. siječnja 2013.

VARGAS LLOSA, Mario - "Jarčevo slavlje" (3)

Top-lista

Prethodni dio

Urania se prisjeća kako je za Majčin dan bila izabrana da pred Trujillovom majkom, majkom nacije, izrecitira svoju vlastitu pjesmu, kako je zbog treme zaboravila tekst i kako se je, premda ga se je odmah potom sjetila i odrecitirala ga, zbog toga osjećala posramljeno. Nakon ovog izleta u sjećanju, Urania postaje svjesna da se nalazi blizu kuće svojih roditelja. Osjeća uzbuđenje i kako joj srce sve jače kuca, ali ne odustaje. Na kraju zvoni na vratima; otvara joj nepoznata žena i Urania joj se predstavlja.

Drugo poglavlje nam na početku predstavlja svijet iz perspektive dominikanskog diktatora Trujilla. Pratimo njegov unutrašnji monolog rano ujutro, neposredno prije ustajanja u četiri ujutro. Kao odlučujuću točku u svome životu on vidi svoju obuku kod američkih marinaca, koja ga je naučila željeznoj disciplini. Njegov tadašnji narednik, Simon Gittleman, koji ga je drilao na obuci, pokazao se kasnije kao prijatelj, kad su se SAD, usprkos tome što je njihove političare neprestano "podmazivao", okrenule protiv njega i Dominikanskoj Republici okrenule leđa i uvele sankcije. Simon Gittleman je - bez ikakve naknade - pokrenuo političku kampanju i lobirao za Trujilla u SAD-u.

Kraj prvog poglavlja je nekako zbrzan i gubi na brzini, početak drugog poglavlja otvara nove perspektive, ali mi je slabije od prvog poglavlja. Ocjena - 8.1.

Slijedeći dio

Nema komentara:

Objavi komentar