četvrtak, 17. siječnja 2013.

ISHIGURO, Kazuo - "Ostaci dana" (1)

Top-lista

Originalni naslov romana je "Remains of the Day" i filmovan je u istoimenom filmu, s Anthony Hopkinsom i Emmom Thompson u glavnim ulogama.

Naš pripovjedač (pisano je u prvom licu) zove se Stevens i butler je na engleskom imanju g. Farradaya. Farraday je Amerikanac i tokom ljeta planira otići u SAD. Zbog toga svome butleru predlaže da i sâm uzme nekoliko slobodnih dana i nekamo otputuje. Kako spontanost nije jedna od Stevensovih osobina, potrebno je nekoliko dana da se on navikne na tu ideju i mogućnost, a već ima i planirani cilj svoga putovanja - posjet bivšoj kolegici na poslu, gđici. Kenton, a taj posjet opravdava poteškoćama na poslu. Imanje na kome radi, Darlington Hall, je izuzetno veliko i u neka bolja vremena na njemu je bilo zaposlena 17-člana posluga, a sada se tu nalazi samo četvero njih i oni, uz sve brižljivo Stevensovo planiranje, jednostavno nisu u stanju održavati ga. Od svoga novoga poslodavca Stevens je dobio pristanak da zaposli još jednu osobu i pismo gđice. Kenton ga je dovelo na ideju da je zaposli.

Ono što čitatelju odmah upada u oči je izuzetni jezični stil romana, koji je zaista originalan. Užitak ga je čitati, ali je na nekim mjestima toliko dotjeran da djeluje gotovo kao karikatura. Ocjena - 7.7.

Nema komentara:

Objavi komentar