nedjelja, 18. kolovoza 2013.

ANDRIĆ, Ivo - "Na Drini ćuprija" (4)

Top-lista

Prethodni dio

Nakon opisa danka u krvi, pisac kratko ocrtava kasniju karijeru Mehmedpaše Sokolija i nakon toga pomalo divlje špekulira o njegovim motivima da sagradi ćupriju na Drini, ali iz te priče elegantno izlazi poetskom poredbom (crna pruga, čija dva kraja vezir sastavlja mostom). Pri kraju drugog poglavlja dolazi najava slijedećeg - gradnja mosta i u narodu sačuvana svjedočanstva i sjećanja o tome, koja se manje dotiču tehničkih detalja same gradnje, a više sudbina ljudi koji su sudjelovali u njoj.

U treće poglavlju se opisuje sam početak gradnje, a kao prvi lik pisac nam predstavlja Abidagu, vezirovog povjerenika. Njega prati glas pretjerano strogog čovjeka, koji taj glas u svom nastupnom govoru pred lokalnim uglednim ljudima i potvrđuje - od njih očekuje da njegove naredbe izvršavaju bez pogovora, kako bi gradnja bila izvršena po planu. Prve godine su napravljene pripreme za kasniju gradnju - kopanje na obali i dovoz drveta. Druge godine počinju klesarski radovi, a i pripreme za izradu potpornih stupova u vodi.

Drugo poglavlje se pomalo gubi u špekulacijama, a u početku trećeg nalazimo finu mješavinu činjenica i psihološkog ocrtavanja likova, prije svega Abidage. Ocjena - 8.3.

Nastavak

Nema komentara:

Objavi komentar