nedjelja, 7. travnja 2013.

SABATO, Ernesto - "O junacima i grobovima" (6)

Top-lista

Prethodni dio

Šesto poglavlje se bavi odnosom Martina i njegove majke. Ona je, svojim prezrivim ponašanjem prema njemu i njegovom ocu, u velikoj mjeri zatrovala njegov život. Pošto u njenoj sobi ne čuje radio, on misli da ona nije kod kuće i ulazi u njenu sobu, ali je tamo zatiče s jednim od njenih ljubavnika. On izlijeće iz kuće i luta ulicama. Nakon toga odlučuje se baciti u avanturu i otići za Patagoniju. Odlazi u kavanu i ondje nalazi prevoznika Busića i vlasnika kavane Chichina, koji razgovaraju o nogometu i Boca Juniorsima, dok se Martinu po glavi motaju mračne misli o njegovoj majci. Busića pita da li u njegovoj firmi trebaju pomoćnike. U glavi su mu romantične prestave o jugu, gdje je čisti zrak i velika prostranstva, gdje će prodisati punim plućima. Dvojica njegovih sugovornika imaju druge briga - Boca Juniors su izgubili i njihove šanse da osvoje prvenstvo su sve manje - za njih siguran znak kako ovaj svijet ide k vragu.

Sedmo poglavlje počinje Martinovim povrtakom kući. U njegovoj sobi ga posjećuje otac. On boluje od tuberkuloze i penjanje uz stepenice ga je ostavilo bez daha. Martin je, zbog njegove mlitavosti, bijesan na njega i najradije bi ga ignorirao.

Izuzetno kompleksna radnja romana, koji, nakon predaha u prethodnom dijelu, odjednom pokazuje rijetko viđenu dubinu. Ocjena - 8.8.

Slijedeći dio

Nema komentara:

Objavi komentar