nedjelja, 21. travnja 2013.

Analiza - "Hobit - Neočekivano putovanje" / "Hobbit - An Unexpected Journey" (2012.)

Top-lista

"Hobit - Neočekivano putovanje"

Orig. - "Hobbit - An Unexpected Journey" (SAD / NZ 2012.), 163 min.

Analiza filma po minutama:

1 - Špica - NA

2 - Bilbo Baggins počinje pisati priču svome nećaku Frodu o svojim avanturama iz mladosti - glumci su iz "Gospodara prstenova", muzika isto tako podsjeća na prethodnu trilogiju - 7.6

3 - Priča u filmu ide potpuno drugim putem nego što je to slučaj u romanu - ovdje imamo direktan uvod u priču, koji je u romanu posredan, kroz pripovjedanje protagonista. Priča govori o velikoj tvrđavi patuljaka, Ereboru. Tvrđava je ukopana u planinu i u njoj su pohranjena basnoslovna bogatstva, koja su patuljci izvlačili iz dubine zemlje. Priča brzo napreduje - 7.9.

4 - Ereborom vlada kralj Thror, koji vjeruje da će vladavina njegova i njegovih potomaka trajati vječno. Sjajna optika (tvrđava uklesana u kamen, ogromni rudnici pod zemljom) - 8.2.

5 - S nagomilanim bogatstvom, Throrova ljubav prema zlatu sve je veća i prerasta u opsjednutost. Mali predah u pripovjedanju - 8.1.

6 - Dolazak i napad zmaja Smauga na Erebor. Svojim vatrenim dahom on sve pretvara u prah i pepeo. Bilbov glas je neprestano u pozadini i on je narator. Ubrzanje radnje, sjajan rad kamere - 8.3.

7 - Nikakav otpor nije moguć i tvrđava sa svim svojim blagom je za patuljke izgubljena. Zmaj se naseljava u tvrđavi, jer ga je privuklo zlato. Bitka nema nekih spektakularnih prizora - 8.2.

8 - Patuljci bježe iz grada. Do grada su došli i vilenjaci, ali njihov kralj Thranduil odlučuje ne riskirati živote svojih ljudi u bitci sa zmajem. To im patuljci ne zaboravljaju i od tada vilenjake smatraju svojim neprijateljima. Patuljci su prisiljeni raseliti se na sve strane, pošto su izgubili svoj zavičaj. Ovoga detalja s vilenjacima u romanu nema (kao ni mnogih drugih stvari), a prizor povoraka patuljaka je zaista spektakularan - 8.3.

9 - Patuljci, pa tako i njihov princ Thorin, su prisiljeni raditi za nadnicu kako bi preživjeli u prognanstvu. Bilbov uvod u priču je time gotov - nakon toga počinje opisivati kako je on upao u cijelu tu priču. Priča postaje laganija i opuštenija, a ovdje je nekako slična početku romana - 8.2.

10 - Radnja filma prelazi u sadašnjost (u kojoj Bilbo zapisuje svoje avanture) - pratimo Frodu kako zaviruje u Bilbove spise. Radnja je opuštena i teče polako - 8.0.

11 - Frodo donosi gomilu pošte i podsjeća Bilba da je taj dan njegov rođendan i proslava (nalazimo se, dakle, u istom danu kao i početak "Gospodara prstenova). Bilbo nato sakriva zlatne predmeta, kako mu ih njegova rodbina ne bi pokrala. Vickast nastavak - 8.1.

12 - Bilba more neke turobne misli (iz prethodnog filma znamo da razmišlja o odlasku), a Frodo odlazi dočekati Gandalfa. Priča se ovdje malo vuče - 7.9.

13 - Gandalf je "štihvort" koja Bilba vraća na početak njegove avanture i njegov susret s Gandalfom prije 60 godina. Ovaj se je tada odjednom našao pred njim i započeo razgovor, a da Bilbo nije ni znao koga ima pred sobom. Radnja ponovno polako uzima zamah - 8.0.

14 - Gandalf je Bilbu naporan, jer ga želi uvući u razgovor, a njemu nije do toga. Osim toga, želi ga uvući u avanturu, a Bilbu definitivno nije do toga. Ovaj dio je malo naporan - 7.8.

15 - Gandalf se predstavlja Bilbu, ali ovome i dalje nije do pustolovina, što Gandalfu ne smeta, jer je on, kako se čini, odlučio da povede Bilba, htio to on ili ne. Ovaj dio je nekako naporan za gledanje - 7.6.

16 - Gandalf na vrata stavlja neki znak i odlazi. Bilbo se prestrašen zabarikadira u kući. Pada noć i Bilbo si prži ribu za večeru. Radnja se pomalo vuče - 7.5.

17 - Na vratima netko kuca - to je patuljak Dwalin (tako se predstavlja Bilbu), koji odmah sjeda za stol i počinje s večerom. Radnja kreće s mrtve točke - 7.6.

18 - Uskoro dolazi i Balin, stari patuljak. Bilbu ništa nije jasno, a Dwalin i Balin se već osjećaju kao kod kuće. Radnja dobija na tempu - 7.7.

19 - Dvojica patuljaka počinju pustošiti Bilbovu ostavu, a još dvojica patuljaka-mladića su pred vratima - Fili i Kili. Ovaj dio ima dosta ponavljanja - 7.6.

20 - Bilbo je na rubu živčanog sloma, a na vratima je ostatak družine patuljaka i Gandalf. Počinje biti pomalo i dosadno - 7.5.

Prosjek - 7.90 (19).

Nema komentara:

Objavi komentar