utorak, 4. rujna 2012.

THACKERAY, William Makepeace - "Vašar taštine" ("Vanity Fair") (1)

Top-lista literatura

Ovaj roman centralno je djelo engleskog pisca W. M. Thackeraya, koji je, uz Charlesa Dickensa, najvažniji engleski pisac viktorijanske ere. Roman čitam u našem prevodu.

Uvod

U njemu pisac uspoređuje svoj roman s godišnjim vašarom, u kome se mogu naći svakojaki likovi - glumci, klauni, džeparoši, lopovi i svi drugi. Sebe u svemu tome vidi kao voditelja teatra, nekoga koji upravlja svojim likovima.

Nije nešto novo i originalno, odmah mi pada na pamet Henry Fielding i njegov "Tom Jones" nekih gotovo sto godina ranije - str. 7 - 8, ocjena - 6.8.

1. poglavlje

Radnja romana počinje u djevojačkom internatu Cheswick Mall, koji posjeduje i njim upravlja gđica Pinkerton, a u tome joj pomaže njezina sestra Jemima. Radnja se dešava negdje tokom druge decenije 19. stoljeća, a na dan početka radnje dvije učenice se opraštaju od internata nakon završene škole. Jedna od njih je gđica Amelia Sedley, kći bogatog londonskog trgovca. Sestre razgovaraju o svemu onome vezanom za odlazak učenica - cvijeće i račun za Ameliju su spremni, a gotovo je i otpusno pismo za njene roditelje. Iz toga pisma doznajemo da je Amelia poslušna i omiljena među svojim drugaricama, ali da joj inteligencija nije jača strana (slaba je u zemljopisu). Isto tako, doznajemo da Becky Sharp, koja isto tako napušta internat, uskoro treba započeti svoju službu kao učiteljica francuskog kod jedne dobrostojeće obitelji, ali će prije toga provesti nekoliko dana kod Amelijine obitelji.

Kao poseban poklon, gđica Pinkerton je spremila Ameliji i primjerak rječnika Samuela Johnsona, koji je jednom posjetio internat i time (i nakon svoje smrti) ostao temeljni autoritet na kome gđica Pinkerton gradi reputaciju svoga internata. Gđica Jemima bi željela da i druga učenica koja napušta internat, Becky (Rebecca) Sharp, dobije primjerak rječnika s posvetom, ali to njena sestra strogo odbija. Ona Becky, koja je skromnoga porijekla, uopće ne voli. Takvi staleški nazori uopće nisu dio Amelijinog karaktera, koja sve prema svima osobama oko sebe, bez obzira na njihov položaj, ponaša s jednakom pažnjom i ljubavlju.

Dok se svi opraštaju od Amelie, Becky gotovo nitko ne primjećuje niti žali njeni odlazak. Ona se odlazi pozdraviti s gđicom Pinkerton i obraća joj se na francuskom, koji ova ne govori. Gđica Pinkerton joj nudi na rastanku jedan prst za rukovanje, ali Becky demonstrativno stoji s prekriženim rukama i odbija pruženu joj čast. Oproštaj je emocionalan, svi plaču za Amelijom. Gđica Jamime daje Becky rječnik, koji ona malo kasnije baca kroz prozor kočije. Amelie i Becky odlaze kočijom iz Cheswick Malla.

Fini početak, u kome već dobijamo prve utiske o dvije glavne junakinje romana - Amelie i Becky - str. 9 - 16, ocjena - 7.3.

Nema komentara:

Objavi komentar