nedjelja, 23. rujna 2012.

Novosti iz malog vrta - 2012-09-23

Sezona vrtlarenja na otvorenom je pri kraju, ili u najboljem slučaju ulazi u svoju mirniju fazu, pa sam se zbog toga danas pobrinuo da vijesti iz vrta bude i dalje:

Ovo je slika plastenika u totalu - zauzima mi otprilike polovicu balkona po dužini i skoro cijelu širinu, a prostora unutra ima sasvim dovoljno. Najvažnija njegova svrha će biti rasada u proljeće, a do tada će mi poslužiti kao sklonište za osjetljivije biljke kojima zima baš ne prija (bosiljak, narandže, nišpele i dr.), kao i za dozrijevanje onih biljaka koje sam kasno zasadio, pa nisu stigli dozrijeti (paprika, paradajz i sl.). Plastenik je koštao nekih 50 eura, sastavio sam ga za dvadesetak minuta. Sastoji se od čeličnih cijevi za kostur, plastičnih elemenata gdje se cijevi spajaju, kao i plastične folije, koja se nakon sastavljanja kostura od cijevi, navlači preko njih.

U plasteniku sam postavio regal sa četiri police, na koje je stao sav trenutni inventar biljaka. Na ostatku prostora je preostali inventar. Mjesta ima za još koji regal, a ti regali će mi i u idućoj sezoni na otvorenom dobro doći. Regal je od drveta, police su već bile sastavljene, potporne letve su bile su utorima za police i već probušenim rupama. U kompletu je bio i 6-kutni imbus-ključ za zavrtanje holc-šarafa, a sve za 25 eura.

Ovo je pogled na dio cvjetnjaka na kome još rastu mahune i krastavci. I jednog i drugog dolazi još pomalo,ali ne baš puno. Za kasnije sam već rasadio kupus i kelj, koji su još mali, ali dobro podnose mraz, pa će njihovo vrijeme doći kad odu krastavci i mahune.

Paprike ima ponešto, ali sam sa rasadom debelo zakasnio, pa dolaze tek sada. Nadam se da će iduće godine s plastenikom tajming biti puno bolji.

Paradajz fino napreduje, ali je i on u debelom zakašnjenju. Nadam se ipak da će se mraz strpiti još toliko da oni stignu sazriti. Kako bih ga koliko-toliko zaštitio, povio sam sve stabljike prema unutra, kako ih ne bi dohvatio mraz, ali je pitanje koliko će ih to sačuvati.

Nema komentara:

Objavi komentar