subota, 19. listopada 2013.

Peticija za TBD (analiza - 2013-10-19)


Prije nekoliko dana počeo sam s praćenjem peticije za Temeljni Bezuvjetni Dohodak (ubuduće "TBD") - sa skidanjem podataka jednom dnevno (točno u 20:00) i praćenjem trendova.

Prije svega, o svrsi ove peticije pisao sam u prijašnjem postu, pa o tome ne bih dalje ovdje. Ovdje ću se više baviti praćenjem samih rezultata.

U tom pogledu, prvo nekoliko okvirnih informacija - kako bi peticija uspjela, potrebno je da se kvota ispuni u najmanje sedam zemalja EU-a. Osim toga, potrebno je i ukupno okruglo milion potpisa. Peticija je pokrenuta 14. 01. 2013. godina i traje točno godinu dana, dakle završava se 14. 01. 2014. godine.

Prema tome, do isteka peticije ostalo je još nešto manje od 3 mjeseca, a za to vrijeme jedna zemlja (Hrvatska) je došla do praga, a ukupno je sakupljeno nešto preko 10 % potrebnih potpisa. Obzirom na okolnosti, reklo bi se da je stvar nema velikih izgleda na uspjeh ...

Po pitanju same tablice na slici, slijeva su imena zemalja, poredanih po postotku skupljenih glasova u poređenju s kvotom danom za svaku zemlju. Kolona za ispunjenost kvote je limitirana na 100 %, pošto je potrebno da 7 zemalja ispuni kvotu i jedna zemlja ne može nadoknaditi neispunjavanje drugih.

Kako bih pratio napredovanje pojedinih zemalja, zemlje su podjeljene na 4 grupe od po 7 zemalja. Pritom naročitu pažnju valja obratiti na gornju četvrtinu, pošto 7 zemalja mora ovdje biti na 100 %. Osim toga, vide se ponegdje i pomaci pri prelazu jedne zemlje iz jedne grupe u drugu (npr. Austrija u zadnjim danima). Osim toga, za svaki dan je dodan i prirast za taj dan u procentima kvote. Za orijentaciju, uz trajanje peticije od 365 dana,potreban je (uz pretpostavljeni linearni prirast, tj. svakoga dana dolazi isti broj potpisa) prirast od 0,27 % po danu.

I još samo jedan tehnički detalj za danas - u zadnjoj koloni je dana preračunata kvota za svaku zemlju za postizanje cilja od 1.000.000 potpisa, a u predzadnjoj procenat ispunjenja te kvote po zemljama.

Po pitanju aktuelnih trendova, za očekivati je da Slovenija za koji dan dođe do svojih 100 %, što bi svakako dalo dodatni impuls cijeloj kampanji. Ono što me donekle čudi je činjenica da sada u Sloveniji ne dolazi do "efekta lavine", tj. da se kratko prije ispunjenja cilja ubrza ritam potpisivanja. U slučaju Hrvatske je u jednom danu, kratko pred ciljem, došlo preko 1000 potpisa, ali ovdje to još nije slučaj. Biće interesantno vidjeti kako će se situacija razvijati sutra ...

Nema komentara:

Objavi komentar