srijeda, 6. veljače 2013.

DOSTOJEVSKI, Fjodor M. - "Idiot" (9)

Top-lista

Prethodni dio

Gavril ga još pita da li bi je Rogožin uzeo za ženu. Ovaj mu odgovara potvrdno, ali dodaje kako bi je za sedam dana vjerojatno ubio. Njihov razgovor završava pozivom lakaja generalici.

Iduće, četvrto poglavlje bavi se na početku situacijom u domu Jepančinovih. Generalica i tri kćeri su dominantne ličnosti, dok se general više drži po strani. Kćeri su se s vremenom uspjele emancipirati od svoje majke i njena mišljenja i prigovaranja manje-više ignorirati, dok je otac odlučio odustao da djevojke stalno gnjavi s udajom i stvari prepustio prirodi, u nadi da će se s godinama djevojke opametiti i za udaju pobrinuti i same. Najstarijoj, Aleksandri, je, međutim, dvadeset i pet godina, a i jedan njegov bliski prijatelj, Tocki (55 godina), odlučio se je ženiti, pa je Jepančina pitao da li bi neka od njegovih kćeri bila za udaju. Sve je to zasada još u fazi ispitivanja, pošto general i njegova žena s tim još nisu formalno izišli pred kćeri. S time se zasada ne žure, pošto u životu Tockoga postoji jedna epizoda koja mora biti zaključena prije kovanja bilo kakvih daljnjih planova - Nastasja Filipovna. Tocki ju je posvojio kad joj je otac, sitni plemić s malim posjedom, umro od ludila, nakon što mu je u požaru poginula žena i izgorila kuća.

Ovaj novi početak s dugim opisima malo je slabiji od dijelova koji prate aktuelnu radnju, ali je neophodan za razumjevanje i interesantan. Ocjena - 9.0.

Slijedeći dio

Nema komentara:

Objavi komentar