nedjelja, 14. listopada 2012.

Novosti iz vrta - 2012-10-14

U ovom vrtlarskom dnevniku je polako došla sezona kiselih krastavaca - samo u prenesenom smislu, na žalost, pošto je krastavaca bilo malo da bi ih se isplatilo kiseliti. Ipak, ima par stvari koje vrijedi zabilježiti:

Police u plasteniku sam opremio plastičnim podlogama, kako bih mogao normalno zalijevati, a da mi pritom drvo ne istrune od vlage. Nekih velikih aktiviteta u njemu nema, preostali inventar po pitanju biljaka je isti kao i do sada.

Kako je sjeme suncokreta, bundeva, paradajza i dosta drugih sorti poprilično skupo u vrijeme sadnje, usto nije baš sigurno da će ga biti u vrijeme kad ga budem htio sijati, a samim tim bi mi eksperimentiranje sa sadnjom u rano proljeće postalo dosta skupo, odlučio sam se na vrijeme pobrinuti za sjeme time što sam kupio gotovih plodova, kojih u ovo doba godine ima u izobilju i to po više nego povoljnoj cijeni. Ovaj suncokret sam našao na polju na kome se prolaznici mogu poslužiti, s tim da ostave nekoliko centi u kasicu. Tako me je ovaj suncokret koštao 70 euro-centi. Sad sam ga stavio na sušenje u plastenik i nadam se da ću za nekoliko dana imati gomilu finog sjemena za sadnju na proljeće.

Slična priča je i s ovom bundevom, koju sam kupio u obližnjem supermarketu. Ima i njih po poljima unaokolo, ali su malo teže za dovući kući, pa sam se odlučio za ovu varijantu. Jedna polovica bundeve se već peče, pa ću vidjeti kako će ispasti. Ovisno o rezultatu, drugu polovicu ću možda isto staviti u pećnicu, a možda napraviti varivo s paradajzom.

Ova keleraba već dugo raste u cvjetnjaku, ali nikako da se do kraja formira. Kako je otpornija na mraz, zasad sam je ostavio u njemu, pošto beš i nemam nešto što bih mogao staviti na to mjesto.

Ovo je - ako se nisam totalno prevario, a to, iskreno rečeno, nije isključeno - čahura sa sjemenom mungo-graha. Poprilično sam siguran da su sve ove biljčice izašle iz klica mungo-graha, a iz njih sada izlaze ove čahure. Čahure su uvijek smještene na granjanju biljke, između dvije grančice. Zbog onoga "grah" u nazivu biljke očekivao sam drugačiji razvoj događaja, ali šta je tu je, pa ćemo dalje vidjeti. Možda mi je, umjesto mungo-graha, jednostavno izrastao neki čičak, čije čahure sada rasađujem - tko bi ga znao.

Nema komentara:

Objavi komentar