Jedan od načina upotrebe rukole je i pesto, tj. umak za pastu. Radi se slično onome od bosiljka, a ovo je prevod talijanskog recepta nađenog na internetu (ovo je više kao podsjetnik za mene, pošto to još nisam radio, pa zbog toga nema ni slika):
Kao prvo, sastojci:
- 1 česno bijelog luka
- 1 čaša hladno presanog maslinovog ulja
- 50 gr. parmezana
- 50 gr. pecorina
- 50 gr. pinjola
- 100 gr. rukole
- sol
Kod pripreme se prvo odvoji nekoliko listova rukole i nekoliko zrna pinjole za ukras. Rukola se dobro opere, posuši i stavi u mikser. nakon toga se dodaju svi ostali sastojci osim maslinovog ulja, koga se doda samo malo na početku. Sve se to usitnjava na maloj brzini, a pritom se postupno dodaje preostalo maslinovo ulje. Usitnjava se dok se ne dobije glatka i fino usitnjena krema. Ukoliko se pesto ne upotrebljava odmah, može ga se ostaviti u frižideru u povrivenoj posudi, s tim da se na površinu nalije tanak sloj maslinovog ulja. Kod upotrebe, prije miješanja s tijestom, u pesto treba prvo umiješati nekoliko kašika vrele vode od kuhanja, kako bi se omekšao.
Nema komentara:
Objavi komentar