Kako sam već najavio, danas bi mogao biti dan bogat postovima iz vrta:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHfFYiXggYGxbANYN2UoNEvx2JB7lj0Yh1ls4BUhzV-2lJnaJb_LWW8yOgu7BcAfCzZtS7frFqp_-U1okCkbdd3fUTCEcinaR2aRdBLxoNAbmqQjLNLPZPLwkkDnOrsvbazKDLb7T-aej3/s200/2-zito-001.jpg) | Ovih nekoliko klasova žita u cvijetnjaku imaju za mene više sentimentalnu nego neku stvarnu vrijednost. Sjeme za sijanje pokupio sam tokom duže šetnje s posla na vlak. Tih nekoliko klasova mi je dugo stajalo u džepu, a u jednu veliku čašu od jogurta zasadio sam ih u zimu. Na proljeće, kad su izrasli, i kad je postalo jasno da će se čaša rasprsnuti, ukoliko oni i dalje ostanu u njoj, presadio sam ih u veliki cvijećnjak. Kako se može vidjeti na slici, ni žetva nije daleko. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjI7b3mCdo5i7SscV2yoNSXxZs1r7PJg-SPQFSJKzrBVCWwsuUNtoKAhc11RlW1mfsJjq_KntC3BB-0cw0o-2JX0aJxg-b4fXId2rMGnPIpe3fklWHlinXxPt6u_ubzd3KJ6IXjKuypKmty/s200/2-borazina-001.jpg) | Ovo je boražina (Borago officinalis), jedna čudna biljka, koju zapravo i nisam namjeravao naveliko uzgajati, ali je onih nekoliko sadnica toliko naraslo, da mi već pomalo ide na živce (a i smeta ostalim biljkama). Na početku sam od informacija za upotrebu nalazio samo da se koristi pri kiseljenju krastavaca, ali u međuvremenu sam našao da se može koristiti i za kuhanje, da se može dodavati u salatu, te da se koristi i za pravljenje umaka (u Njemačkoj za tzv. "grüne Soße").
|
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgthnOt6gjy7utksk5TGa9G10juPU_Q4RKsu6w3i6634uvPQE_pscQvyUKPljQ3WEBqXS_nnJchlS9-uaS5TZYCa8x6ohsimwMzVzntz4sdBFPtEmgkOX1v3p-xl-g81nS_0Lebwf4SONVI/s200/2-krastavci-001.jpg) | Izdanci krastavaca su isto tako poprilično porasli i uskoro će biti presađivani. Budući da im treba dosta prostora i jako zemljište, oni neće ići u cvijetnjak, već su među prvim kandidatima za veliki vrt.
|
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkL5AkzLHo-ZOPH7idWBR1yzj3rwpBCDrat1m1ZE6a0DGVuVHbOHvEECZB92gYwzFKfxOxRxlOxmxf9dp6OQ8zp3xPzLwa3g-HTrvoAjQHyn4Z7tDx9qHPsVDgMIXTsSc683LPpnBXbSld/s200/2-mrkva-001.jpg) | Mrkva mi je dosada najveća gnjavaža - problem je jedostavno u tome da sam je zasijao na prevelikom prostoru i da rast traje već dosta dugo. Kako se vidi, list se je jako dobro razvio, dok je korijen još uvijek poprilično skroman. Vidi se, međutim, da i korijen napreduje, pa se nadam da će se era mrkve za ovu godinu uskoro privesti kraju.
|
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFXdunELZNiKMSgFLuJeVeCBCvZ1On8csGn3jFAPkyWpbMALlzCkscH8LsV4ktHOwi3yYuM3o5bCNKGMoZ2PJ2xpPhgtssj3jKFrph4i-9NR3qUHyuexQKd3g0maDV9FiBOLh-T9aMzl_b/s200/2-zalfija-001.jpg) | Za žalfiju je ovo prvo pojavljivanje u ovom blogu, što mi je čudno, jer su biljčice od samoga početka zapravo sasvim dobro napredovale, ali tako je ispalo. Zbog toga je i krajnje vrijeme da ih ovdje spomenem. Riječ je već od davnina poznatoj ljekovitoj biljci (sama riječ salvia dolazi od salvare, što znači "liječiti"). Koristi se protiv bolova u grlu, protiv želučanih i crijevnih tegoba, a može se koristiti i u ishrani kao začin.
|
Nema komentara:
Objavi komentar