subota, 5. svibnja 2012.

Mungo grah

Mungo grah (vigna radiata) je vrsta graha, koja potiče iz Indije i raširena je u cijeloj jugoistočnoj Aziji.


Iako se zrna ove vrste graha mogu koristiti i kao mahuna (zelene mahune) i kao grah (zrelo, sušeno zrno), kod nas je uobičajeno da se koriste kao klice.

Klice od mungo-graha se pripremaju tako da se zrna prvo drže namočena u vodi, nekih 12 sati. Nakon toga se zrna ocijede i drže mokra (ali ne u vodi, jer bi se usmrdila), i ispiru 1 - 2 puta dnevno. Nakon nekih 4 - 5 dana su se klice razvile i mogu se jesti (iako se, naravno, mogu jesti i prije toga). Zrna treba držati u staklenoj posudi.

U nizu slika lijevo može se vidjeti napredovanje klijanja tokom nekoliko dana.
Ovako pripravljene klice mogu se jesti same, mogu se dodavati salatama, a koriste se i za pripravljanje jela u voku.

Zrna graha se ovdje u Njemačkoj mogu kupiti u trgovinama - jedno veće pakovanje (za desetak porcija) košta oko 2,50 eura. Ne znam da li bi se mogao i normalno saditi, pošto je klicama idealna temperatura od 20° C.


Nema komentara:

Objavi komentar