subota, 27. srpnja 2013.

LEM, Stanislav - "Solaris" (18)

Top-lista

Prethodni dio

Snaut odlazi, bez da su se on i Kelvin uspjeli dogovoriti o tome kako im valja postupiti. Kelvin je sam u svojoj kabini i razmišlja što da radi povodom povratka Harey. Razmišlja o tome da se negdje sakrije, ali uskoro odbacuje tu ideju. Nakon toga čita rad nekog Ottona Ravintzera, koji je skupljao solarističke pseudo-znanstvene članke, a u njemu se nalazi prijepis brodskog dnevnika izvjesnog Bretona, koji se je sa sondom spuštao na površinu Solarisa. On opisuje maglu i poteškoće koje je imao pri spuštanju na planet, opisuje čudno ponašanje materije, koja neprestano mijenja oblik, da bi se na kraju magla plazme razišla, a on ugledao nešto poput vrta, ali bez jasnih oblika, već poput kakvog modela. Osim toga, vidio je i neke tvorevine, koje su ga podsjećale na zgrade, ali su munjevito izranjale i ponovno nestajale u toj sluzastoj tekućini.

Tehnički gledano, ovaj prelaz u pripovjedanju je nagao i pomalo usiljen. Ocjena - 8.1.

LEM, Stanislav - "Solaris" (17)

Top-lista

Prethodni dio

Snautova teza je da čovjek ne teži nečemu novom, novim svjetovima, pošto mu je teško snaći se i u ovom jednom, već traži idealiziranu sliku svoga svijeta. On misli da se neko više biće, neki demon, poigrava s njima i šalje im nešto što naziva "psihičkim čirevima", koje ljudima truju psihu. Nakon ovog podužeg Snautovog monologa, njihov razgovor prelazi na konkretne stvari, a među njima je prvi prioritet naći načina da se oslobode "gostiju". Uvijek im ostaje odlazak na višu stanicu, ali Snaut misli da bi ih smatrali luđacima i poslali na promatranje, što mu se, obzirom na alternativu (tj. ostanak na stanici) i ne čini tako loš izbor.

Pripovjedanje, nakon Snautovog monologa, ponovno dobija izvjesnu dinamiku. Ocjena - 8.3.

Nastavak

LEM, Stanislav - "Solaris" (16)

Top-lista

Prethodni dio

Gibarian je eksperimentirao i sa sedativima, a u međuvremenu su i drugim članovima stanice došli "gosti", pa se nisu mogli brinuti o njemu. Nakon što je Kelvinu ispričao što se je dešavalo na stanici prije njegovog dolaska, Snaut počinje ispitivati Kelvina. Kelvin mu priznaje da se osjeća odgovornim za smrt Harey i o tome kako njene prijetnje nije shvatio ozbiljno, a kad se je vratio, vidio je da je počinila samoubistvo. Snaut ga je saslušao, ali ga upozorava da sama pojava gostiju još nije kraj priče. Krajnja poanta priče nije u tome da se pati za ono loše što su učinili, već da prožive one fantazije, koje su imali u jednom malom, zabitom kutku mozga. Ista ta težnja se očituje i u osvajanju drugih planeta - sve ono što ljudi čine, ne čine zbog želje da pomognu drugim rasama, već da Zemlju prenesu na druge planete.

Ovaj dio se pomalo gubi u teoretiziranju, koje, iskreno rečeno, iz današnjeg kuta gledanja nije tako aktuelno, ali roman još uvijek drži čitatelja. Ocjena - 8.2.

Nastavak ...

nedjelja, 21. srpnja 2013.

SCHNITZLER, Arthur - "Novela o snu" (1)

Top-lista

Albertine i Fridolin su mladi bračni par, koji na početku pratimo u njihovom domu dok svoju kćerkicu otpremaju u krevet. Nakratko potom, pisac nam daje pregled događaja prošle noći - njih dvoje su otišli na maskenbal i večer se je završila tako da su se, nakon obostranih izjalovljenih avantura, tamo zajedno večerali i, potaknuti impulsomsa bala, strastveno vodili ljubav. Dan kasnije, nakon što su se slegli utisci, oni se prisjećaju detalja koje su jedno drugome, pod maskama, povjerili prošle večeri - Albertine je mužu pričala o mladiću, koga su vidjeli prošloga ljeta u Danskoj - on joj se toliko sviđao da je za njega bila spremna ostaviti i njega i dijete. Fridolin svojoj ženi priznaje, s istoj ljetovanja, sličnu zgodu.

Izuzetno intenzivan početak, u kome pisac jako brzo dolazi do srži stvari. Ocjena - 8.1.

VARGAS LLOSA, Mario - "Jarčevo slavlje" (6)

Top-lista

Prethodni dio

U nemogućnosti da se osveti onima koji mu trenutno rade o glavi, Trujillo se tješi listom svih onih koje je stigla njegova osveta i čija su tijela završila u trbusima morskih pasa. Među njegovim žrtvama su bila i dvojica gradskih luda, od kojih je jedan zakitio prsa ogledalcima i pivskim poklopcima, a drugi tjerao prolaznike da mu plješću, š to je očito bilo sprdanje s Trujillom. Drugo poglavlje završava u pet sati ujutro, kada Trujilla u njegovim odajama čeka doručak.

Treće poglavlje donosi nove likove i novu nit radnje - riječ je o četvorici oficira, koji u zasjedi čekaju prolazak Trujillovog vozila, kako bi ga ubili. Jedan od njih četvorice, Amadito, je član Trujillove osobne garde i na temelju njegovih informacija oni čekaju u zasjedi, pošto bi automobil predsjednika morao proći tim putem.

Ritam trećeg poglavlja, barem na početku, nije tako intenzivan kao kod prethodnog. Ocjena - 8.5.

VARGAS LLOSA, Mario - "Jarčevo slavlje" (5)

Top-lista

Prethodni dio

Na radiju pratimo aktuelne teme dominikanske politike - komentator se obrušava na američkog biskupa Reillyja, koji potiče proteste u zemlji. Ti protesti traju već godinu i pol dana, ali Trujillo se je do sada suzdržao od drastičnih mjera, tj. fizičkog nasilja prema svećenicima. Nakon politike, na radiju su vijesti iz sporta, prije svega izvještaj o velikom uspjehu dominikanske polo-ekipe, koja u Parizu niže pobjedu za pobjedom. Ni vijesti iz sporta nisu imune od ulagivanja voljenom vođi, pošto su u toj ekipi Trujillovi sinovi Ramfis i Radhamés. Trujilla, međutim, ta vijest baš i ne oduševljava, pošto o svojim sinovima nema lijepo mišljenje i zamjera im što su zbrisali u Pariz, umjesto da mu budu oslonac u teškim vremenima. Ramfisa prati glas velikog ljubavnika, ali Trujillo je uvjeren da su u njegovom slučaju odlučujući bili pokloni, kojima je obasipao hollywoodske zvijezde, a ne njegova privlačnost. Po tom pitanju je Trujillu draži Porfirio Rubirosa, još jedan Dominikanac na glasu kao ljubavnik, koji je, za razliku od Ramfisa, od žena s kojima je spavao dobijao poklone. Porfirio je bio u dominikanskoj diplomatskoj službi i zavidnici su dolazili Trujillu i molili ga da izbaci Porfirija iz nje, pošto - po njihovom mišljenju - on kvari ugled države. Trujillo je bio drugog mišljenja - on je bio uvjeren kako za zemlju nema bolje reklame. Na radiju nakon toga kreće fromtalni napad na predsjednika Venecuele Betancourta, pa se i unutrašnji monolog Trujilla počinje vrtiti oko toga - velika većina latinskoameričkih predsjednika mu je okrenula leđa i spletkari protiv njega. On je rastrzan između želje da se jednim isceniranim linčom riješi nepoželjnih svećenika, ali je svjestan da bi to za sobom moglo povući američku intervenciju, i to ga dovodi do bijesa.

Sjajan unutrašnji monolog, u kome je na nekoliko stranica bogato i detaljno nabrojano sve ono relevantno. Ocjena - 8.7.

Nastavak

ILJF i PETROV - "Zlatno tele" (21)

Top-lista

Prethodni dio

Sinjicki s mukom sastavlja stihove za rebus, ali samom sebi mora priznati da mu to baš i ne ide od ruke. Njegovi mlađi kolege su se puno brže prilagodili novom vremenu i novim pravilima, što njemu, s njegovih sedamdeset godina, izuzetno teško pada. Osim toga, sve nove, ideološki obojene riječi završavaju na "cija", a za to Sinjicki još nije našao načina kako pretočiti u rebus. Tokom njegovog razgovora s unukom Zosjom doznajemo da oni, osim djedovih rebusa, žive i od gostiju za ručak. Međutim, i tu je došlo do velikih pogoršanja, jer su nekadašnji gosti, iz raznoraznih razloga, prestali dolaziti. Posljednji preostali gost je nama već poznati Korejko, koji sa starim Sinjickim diskutira o rebusima, a nakon toga, kad je ostao sam, pratimo njegov tok misli. Njemu je dosta skromnog života i skrivanja novca, on se je zaljubio u Zosju i bavi se mišlju da po tom pitanju nešto poduzme.

Ovaj povratak na osnovnu nit radnje je za mene napozitivnija točka u ovom dijelu. Ocjena - 7.8.

ILJF i PETROV - "Zlatno tele" (20)

Top-lista

Prethodni dio

S vremenom je radio i sa drugim žitaricama i time s tržišta potpuno istisnuo ostalu četvoricu. Bender doznaje i da je Plotski Pocjelejulev partijski funkcioner, koji radi u Moskvi, porijeklom iz grada, a trenutno na dopustu u gradu. On je zainteresiran za priču i odlučuje posjetiti slikara u njegovom ateljeu. Slikari, koje je, nakon što je kupio boju, Bender očajne sreo na ulici, odvode ga u atelje pod vedrim nebom. Marmelamjedov je u poslu, ali ga u tome ometaju vrapci, koji slijeću na sliku i zobaju je. Bender na brzinu slaže priču o slikaru koji je pri slikanju koristio ljudske kose, i upozorava slikara da bi mu zob na slici mogla isklijati. Nakon ove epizode, Bender se vraća svome poslu - njegova posada farba auto novom bojom i oni odlaze za Černomorsk.

Deveta glava počinje malo dužim uvodom, u kome pisci komentiraju učinak velikih događanja na živote malih ljudi, a koji završava opisom muka rebusara Sinjickog, koji sjedi pred riječi "industrijalizacija" i pokušava je pretočiti u rebus.

Epizoda u osmom poglavlju završava u ćorsokaku, a početak devetog poglavlja je isto malo usiljen. Ocjena - 7.6.

Nastavak

ILJF i PETROV - "Zlatno tele" (19)

Top-lista

Prethodni dio

Starac se zove Hvorobjov i Bender mu obećava da će ga izliječiti time što će ukloniti uzrok starčevih noćnih mora, tj. sovjetsku vlast. Zauzvrat traži od njega dopuštenje da auto ostavi u sušari. Starac im ga daje, i Bender odlazi u grad po boju. Jutro je i grad je miran, samo nekoliko slikara unezvjereno juri uokolo u potrazi za nekim Plotskim Pocjelujevom. Prvo je to bio jedan slikar, nakon toga dvojica u paru, pa potom još jedan. Bender je, naravno, zaintrigiran ovom pričom, i u prodavnici boja se raspituje o čemu se radi. Prodavač mu priča o tome kako su se lokalni slikari udružili u grupu. Živjeli su udobno, sve dok u grad nije došao novi slikar, Teofan Marmelamjedov, koji je slike počeo crtati pomoću zobi, time postigao veliki uspjeh, i ostalu četvoricu tako doveo u težak položaj.

Još jedan, poprilično otkačeni, obrat, za koji ostaje da se vidi kuda će odvesti. Ocjena - 7.8.

Nastavak ...

nedjelja, 14. srpnja 2013.

BULGAKOV, Mihail A. - "Majstor i Margarita" (18)


Top-lista

Prethodni dio

Kako bi svome domaćinu pomogao da se riješi mamurluka, neznanac mu je pripremio krasnu zakusku, koju ovaj rado prihvaća. S prvim zalogajima doručka, Stjopi se vraća i pamćenje na jučerašnji dan, ali ne u potpunosti, pošto se neznanca u sobi on nikako ne može sjetiti. Ovaj mu, međutim, pomaže i prepričava događaje prethodnog dana. Osim toga, ima već potpisani ugovor, tako da Stjopa Lihodejev nema daljnjih pitanja, ali panika kod njega ne popušta, pošto je vidio da je radna soba Miše Berlioza zapečaćena i on misli da je ovaj nešto skrivio. Na kraju Lihodejev naziva financijskog direktora varijetea Rimskoga, koji mu potvrđuje sve ono što je profesor Woland rekao.

Mali predah, ali i dalje sjajno. Ocjena - 9.2.

subota, 13. srpnja 2013.

DOSTOJEVSKI, Fjodor M. - "Idiot" (12)

Top-lista

Prethodni dio

Tocki ne može vjerovati svojoj sreći, ali je i oprezan, pošto je već bio u sličnim situacijama ranije, koje su se izjalovile. Na početku stvari idu dobro, sve dok Nastasja ne dozna kako u Gavrilovoj familiji postoji, blago rečeno, određena rezerviranost prema njoj. Osim toga, i Gavril se u sve to upušta ne iz ljubavi, već zbog novca. Da bi stvar bila još komplikovanija, i general Jepančin se je zagrijao za Nastasju, pa je situacija poput bureta baruta. On joj je, naime, za rođendan te večeri kupio skupocjeni biser, ali je za to doznala i njegova žena, što ju je navelo da, iako naviknuta na takve povremene strasti od strane njenoga muža, od njega ipak zatraži objašnjenje. Sve te okolnosti su doveli do situacije u kojoj se, ni kriv ni dužan, našao knez Miškin.

Peto poglavlje nas vraća u aktuelni tok radnje - general Jepančin servira ženi, kako bi izbjegao neugodna pitanja o biseru za Nastasju Filipovnu, priču o njenom rođaku, knezu Miškinu. Ona nije tako spremna progutati taj mamac, ali generalu ipak uspjeva, uz pomoć kćerki, zainteresirati ih za kneza i zbrisati sa čistine na kojoj se je maloprije nalazio.

Fino zaokružena cjelina, izuzetno racionalno pripovjedanje. Ocjena - 9.2.

DOSTOJEVSKI, Fjodor M. - "Idiot" (11)

Top-lista

Prethodni dio

Tocki isprva nije načisto s tim što da misli o Nastasji Filipovnoj, neko vrijeme misli i da ona od njega očekuje da je zaprosi, ali se to pokazuje kao pogrešno. Oko nje se stvara mali krug poznanika iz raznih slojeva društva, među kojima se nalazi i Tocki. On odlučuje poduzeti sve kako bi udao Nastasju, kako bi i on sam nakon toga imao slobodne ruke i oženio jednu od Jepančinovih kćeri. Zbog toga je s generalom Jepančinom skovao plan da Nastasju uda za Gavrila Ardalionoviča, Jepančinovog ađutanta, i da joj za udaju priloži veliki miraz, čime bi njena financijska budućnost bila osigurana. Tocki s tim prijedlogom, uz dosta straha, izlazi pred Nastasju Filipovnu, ali ga ona, za divno čudo, prihvaća i spremna je razgovarati o tome. Ona je već čula puno toga o obitelji Gavrila Ardalionoviča i već špekulira o tome kako će je oni prihvatiti.

Neka vrsta rekapitulacije dosadašnje radnje; postoje izvjesna ponavljanja, ali sve je temeljito prepričano. Ocjena - 9.0.

Slijedeći dio

BULGAKOV, Mihail A. - "Majstor i Margarita" (17)

Top-lista

Prethodni dio

Od iznenadne spoznaje, do koje su ga dovele riječi Bezdomnog, Rjuhin utjehu traži u votki ...

Slijedeće, sedmo poglavlje nas vodi do Stjope Lihodejeva, direktora teatra "Varijete". On je sustanar pokojnog Berlioza u stanu broj 50 u Sadovoj ulici. Jutro je, i sjećanje na prethodni dan je kod Stjope samo fragmentarno. Prije nego što krene na daljnji tok radnje, pisac nam daje uvid u zao glas koji prati ovaj stan. Iz njega, naime, stanari jednostavno nestaju bez traga i glasa, svi pod izuzetno neobičnim okolnostima, a posljednji u tom nizu je nama već poznati Miša Berlioz. Nakon ovoga kratkog diskursa, pratimo Stjopu pri njegovom buđenju. Uskoro doznajemo da on u stanu nije sam, već da je tu i naš stari poznanik profesor, koji se je dan ranije dogovorio s Lihodejevim da ga posjeti u njegovom stanu u deset.

Roman ovdje dobija nove momente i postaje sve zanimljiviji. Ocjena - 9.3.

Nastavak ...

TOLKIEN, J. R. R. - "Hobit" (24)

Top-lista

Prethodni dio

Bilba hvata panika zbog vukova, pošto mu protiv njih i njihovog izoštrenog njuha ne pomaže ni nevidljivost. Cijela družina se penje na drveće, kako bi pobjegla vukovima, svi osim Bilba, koji ne uspjeva popeti se na neko od stabala. Dori, jedan od patuljaka, ga u posljednjem trenutku spašava. Vukova je sve više i više. U predahu, dok vlada ova pat-situacija (družina je na drveću i ne može sići, vukovi su dolje i ne mogu se popeti na drveće), pisac nam daje uvid u povjest - doznajemo da su vukovi i orci često zajedno odlazili u ratne pohode, pa su se tako trebali naći i toga dana, ali su orci zakasnili na sastanak zbog smrti svoga vođe. Oni su zajedno željeli napasti ljude, koji su se naselili u šumi i ondje sagradili svoje kolibe; sve te pojedinosti je Gandalf doznao iz međusobnih razgovora vukova. Kako bi otjerao vukove, Gandalf skuplja šišarke bora i zapaljene ih baca na vukove.

U ovom dijelu radnja kreće uzlaznom putanjom. Ocjena - 7.8.

TOLKIEN, J. R. R. - "Hobit" (23)

Top-lista

Prethodni dio

Nakon što je Bilbo završio priču o svojim doživljajima, i Gandalf priča svoju priču o svome udjelu u zajedničkim pustolovinama. Poslije toga, Gandalf ih priprema na to da će ih orci sasvim sigurno tražiti i da se za to moraju spremiti. Usprkos Bilbovim protestima i njegovoj gladi (za jednoga hobita izuzetno neugodna stvar), valja im poći dalje. Na svome putu, na jednoj planinskoj kosi, odron kamenja ih zamalo ubija. S dolaskom noći, oni dospjevaju na jednu šumsku čistinu, gdje se ubrzo čuje zavijanje vukova.

I ovaj dio je mirnijeg toka, s tim da se nagovještavaju nova uzbuđenja. Ocjena - 7.7.

Slijedeći dio

TOLKIEN, J. R. R. - "Hobit" (22)

Top-lista

Prethodni dio

U novom poglavlju pratimo Bilba kako odlazi od orkova i nevidljiv, s prestenom na ruci, bježi od njih. Putuje dugo, sve dok nije naišao na patuljke i Gandalfa. On im se, međutim, ne otkriva odmah, već nevidljiv prisluškuje njihovu prepirku. Gandalf zamjera patuljcima da nisu pazili na Bilba, a oni zamjeraju njemu na izboru pratioca za njihovu avanturu, jer misle da se Bilbo do tada i nije pokazao dobrim izborom. Oni mu pričaju kako jednostavno nisu imali vremena da paze na Bilba, jer se sve odigralo strahovito brzo i posvuda su vrebale opasnosti. U tome trenutku Bilbo dolazi među njih i skida prsten s ruke, čime postaje vidljiv. Svi mu priznaju da je izuzetno okretan i da je uistinu majstorski lopov. On im priča svoje dogodovštine u pećini, ali im ne priča epizodu o prstenu.

Ovaj dio romana je predah i ne tako zanimljiv. Ocjena - 7.8.

Slijedeći dio

petak, 12. srpnja 2013.

BULGAKOV, Mihail A. - "Majstor i Margarita" (16)

Top-lista

Prethodni dio

Bezdomni dalje priča o dodatnim detaljima - o tome kako je profesor razgovarao s Poncijem Pilatom, ali se time samo još više ukopava. Nakon toga naziva miliciju i govori im kako trebaju krenuti u potjeru za profesorom i njegovom bandom. Nakon toga želi skočiti kroz prozor, ali na njemu je neprobojno staklo, koje ga zadržava. Bolničari ga svladavaju i daju mu sedativ. Bezdomni zaspiva, a Rjuhin je na putu nazad za Moskvu. Putem ga hvata očaj, jer shvaća da je u riječima Bezdomnog, kojima se je ovaj rugao njegovim stihovima, ima mnogo istine. Rjuhin se, nedugo potom, vraća u Gribojedovljev dom.

Onaj dio na početku je sjajan, nastavak donosi smirenje radnje. Ocjena - 9.2.

Nastavak

SARAMAGO, Jose - "Sva imena" (3)

Top-lista

Prethodni dio

Pri skupljanju podataka o nekom biskupu za svoju zbirku, g. Jose si postavlja pitanje vjerodostojnosti dokumenata koje se mogu naći u novinama. On shvaća da bi najvjerodostojniji podaci bili oni iz matične službe, i on ih u jednoj noćnoj akciji i pribavlja. Čitava ta akcija ne prolazi za g. Josea bez uzbuđenja, pošto mu je jasno da je zakoračio na zabranjeni teren. U svome radu je g. Jose izuzetno pedantan i za svoju privatnu kartoteku on koristi originalne formulare. G. Josea polako opija osjećaj ove nove moći koju osjeća kao tajni i istinski gospodar Matične službe.

Slijedeći dio romana počinje malim i poprilično uopćenim diskursom na temu ljudske slave, a u vezi s kartotekom slavnih ličnosti g. Josea.

Radnja dobija izvjesnu dinamiku, ali u osnovi je još uvijek poprilično kruta. Ocjena - 7.5.

SARAMAGO, Jose - "Sva imena" (2)

Top-lista

Prethodni dio

S ovog općeg opisa rada službe, fokus pisčevog interesa polako prelazi na jednog od pisara (pripadnik najnižeg staleža u službi), gospodina Josea. Uz malu demonstraciju odnosa šefova prema svojim podređenima na primjeru gosp. Josea, dobijamo i informaciju o tome kako g. Jose živi uz samu zgradu arhive, te kako je to nekad bilo pravilo, a danas je g. Jose posljednji službenik kod koga je to slučaj. Po svome obavljanju službe g. Jose je prosječan činovnik, da bi tek pred kraj ovoga dijela doznali o njemu nešto intimne prirode - njegov je hobi skupljanje isječaka iz novina o svim slavnim ljudima svoje zemlje.

Ton romana je suzdržan, pomalo i banalan, ali takav je i izbor glavnog junaka, pa kao cjelina zvuči sasvim OK. Ocjena - 7.3.

Slijedeći dio

SARAMAGO, Jose - "Sva imena" (1)

Top-lista

Roman nakon kratkog uvoda dosta brzo prelazi na radnju - dobijamo opis matičnog ureda, bez ikakvih pojedinosti o tome gdje se taj ured zapravo nalazi. U njemu su službenici smješteni po hijerarhijskom principu - oni nižega ranga imaju manje mjesta i bliže su mušterijama, a što je rang službenika veći, to oni imaju više mjesta i dalje su od mušterija, a time i od posla. Nakon ovog kadrovskog opisa, pisac nam daje i opis organizacije skladištenja dokumenata - dokumentacija živih je odmah na dohvat ruke službenicima, onih nedavno umrlih odmah iza njih, a dokumentacija umrlih se kronološki slaže na kraj prostorije, s tim da su oni koji su umrli ranije dalje naprijed, a oni umrli kasnije smješteni otraga. Takav nelogični, ali praktično jedini mogući razmještaj dovodi do kaosa i jednog je istraživača, koji se je u njemu izgubio, umalo koštao života.

Ton pripovjedanja i tema su zasada poprilično suhi i manje-više nezanimljivi. Ocjena - 7.2.

Slijedeći dio

DOSTOJEVSKI, Fjodor M. - "Idiot" (10)

Top-lista

Prethodni dio

Tocki je manje-više slučajno naletio na Nastasju, prilikom posjeta jednom od svojih imanja, kad je vidio da se je pretvorila u ljepoticu. Nakon toga je odlučio organizirati njeno daljnje obrazovanje, dotada strahovito zapušteno. Na svoje veliko zaprepaštenje, ona se šest mjeseci kasnije, na vlastitu ruku, pojavljuje pred njim u Petrogradu i počinje mu postavljati zahtjeve, a prije svega dolazi da bi mu pokvarila njegovu planiranu ženidbu. Tocki je odvagivao štetu koju mu je Nastasja mogla nanijeti i on shvaća da ona u pravnom smislu ne bi bila velika, ali njemu je jasno da bi njegova reputacija u visokom društvu bila uništena, ali i da bi Nastasja išla u tome do krajnjih granica i sebe pritom nipošto ne bi štedjela. Zbog te njene odlučnosti on se počinje kolebati i na kraju odustaje od planova u vezi ženidbe. Tocki zbog toga čini ono što mu se čini najboljim u datim okolnostima - Nastasju okružuje luksuzom, a njenu ljepotu odlučuje iskoristiti da bi došao do reputacije bonvivana, do koje mu je neobično stalo.

Sjajno štivo, isprepleteno psihološkim momentima, poprilično mračno na pojedinim mjestima (naročito u liku Nastasje Filipovne). Ocjena - 9.1.

Nastavak

srijeda, 3. srpnja 2013.

More

Pošto sam najveći dio ovdje već poslikao, evo ove godine malo drugačijih fotografija:

Morski ježevi su obično u malo dubljim vodama negoli ovdje, ali ih je tamo i malo teže uslikati, pa sam iskoristio oseku i uslikao ih ovdje ...

Rakovi su jedini pokretni motiv ovdje, pa ih je bilo malo teže uhvatiti. Osim toga, u sjeni slike baš nisu ispale naročito ...

Školjaka ima jako puno i to posvuda. Ovo su odrasle školjke, a na slijedećoj su slici ...

... mlade školjke, koje su se našle zajedno u jednoj udubini.

Morske trave je isto tako posvuda, kako u plitkom, tako i u dubokom.