nedjelja, 24. veljače 2013.

TOLKIEN, J. R. R. - "Hobit" (12)

Top-lista

Prethodni dio

Nakon dugog i vratolomnog puta po kozjim stazama konačno dolaze na svoje odredište. To je dolina vilenjaka, koji ih dočekuju pjesmom, pomalo podrugljivom na račun patuljaka i njihovih brada, te na račun Bilbove debljine. Kako izgleda, dobro su upućeni u sve ono što se dešava i kuda i kojim poslom se je ova družina zaputila. Družina napokon dolazi do kuće koju su im vilenjaci pripremili i odlaze na jelo i spavanje. Kod vilenjaka družina ostaje dosta dugo, četrnaest dana, i Bilbu se kod vilenjaka toliko dopada, da bi najradije zauvijek ostao tu. U ovom dijelu pisac spominje i Elronda, njihovog domaćina u dolini vilenjaka, te mitove i priče koji su mnogo koljena unazad vezani za njegove pretke.

Malo se toga stvarno dešava, ali pripovjedanje više nije tako monotono. Ocjena - 7.5.

Slijedeći dio

TOLKIEN, J. R. R. - "Hobit" (11)

Top-lista

Prethodni dio

Nakon što je opasnost otklonjena, družina odlučuje potražiti sklonište trolova. Idu njihovim tragom i dolaze do vrata od kamena, koja silom pokušavaju otvoriti, ali bez uspjeha. Tek pošto su se dobrano umorili, vadi Bilbo ključ koji je našao u blizini trolova, kad su se ovi pretvorili u kamen. Ulaze u pećinu i u njoj nalaze bogati plijen - fino kovane mačeve, puno hrane i zlata. Nakon što su bogato objedovali i naspavali se, zakopavaju zlato nedaleko od ulaza u pećinu i kreću dalje. na daljem putu družina ispituje Gandalfa gdje je on bio. On im govori da je sreo prijatelje, koji su mu rekli da se ovdje u blizini nalaze trolovi, pa je požurio da im stigne u pomoć.

Početak slijedećeg poglavlja zatiče družinu u promjenjenom raspoloženju - svjesni opasnosti koje na njih vrebaju, ušutili su se i uozbiljili. Uskoro nailaze na planine, za koje se Bilbo nada da su cilj njihova puta, ali ga patuljci ubrzo rastužuju, pošto je riječ samo o jednoj planini na njihovom putu do cilja. Srećom, Gandalf ih vodi kroz strme planine do mjesta na kome će se moći odmoriti pred nastavak puta.

Ovaj dio je opušten i pomalo monoton. Ocjena - 7.4.

Slijedeći dio

GOODIS, David - "Kad padne noć" (3)

Top-lista

Prethodni dio

Čovjek je došao kući kratko prije ponoći. U njegovom stanu nalazimo dosta stručnih knjiga iz psihoanalize i neurologije. Žena ga dočekuje i pritom dobijamo i njen opis - vitka je i zgodna, ali na licu joj se ne vidi oholost, već zadovoljstvo. Doznajemo da je riječ o familiji Fraser. Nakon poprilično svakodnevnog i banalnog razgovora o vremenu, a nakon toga joj on priča o svom susretu s Vanningom. Iz nekog razloga (koji doznajemo kasnije) on sumnja da je ovaj kriminalac. Fraser se bavi nekom vrstom istrage, ali o tome ne doznajemo pojedinosti. Po pitanju Vanninga misli da je na krivom tragu, bez da spominje neke daljnje pojedinosti.

Radnja dobija nove perspektive, što je svakako pozitivno nakon otegnutog početka. Ocjena - 6.5.

GOODIS, David - "Kad padne noć" (2)

Top-lista

Prethodni dio

Vanning razmišlja o tome zašto mu je čovjek prišao, ali ne nalazi u tome ništa sumnjivo. Priča mu o svom boravku u tropima, gdje je bio za vrijeme rata kao marinac. Nakon toga razgovor prelazi na posao, Vanning čovjeku priča što radi, a ovaj njemu priča o svom bračnom životu i o tome kako sa svojom ženom može pričati o svemu. Razgovor se time i završava. Nakon razgovora, međutim, ne pratimo dalje Vanninga, već njegovog sugovornika u ovom neobaveznom razgovoru. On, nakon što se je oprostio s Vanningom, uzima taksi i odlazi kući.

Veći dio razgovora je u principu dosadan, samo razvoj radnje na kraju ovoga dijela budi znatiželju. Ocjena - 6.3.

Slijedeći dio

GOODIS, David - "Kad padne noć" (1)

Top-lista

David Goodis je jedan od američkih autora kult-krimića iz 40-tih i 50-tih godina. Danas nije toliko poznat kao Chandler i Hammett, ali na bazi njegovih romana snimljeni su mnogi filmovi, od kojih je najpoznatiji "Pucajte u pijanistu!" ("Tirez sur le pianiste") François Truffaut-a. Originalni naslov ovog romana je "Nightfall". Roman je objavljen 1947. godine.

James Vanning je samostalni grafičar i živi na Manhattanu. Pred njim je narudžba koju bi morao završiti, ali paklena je vrućina i on ne može raditi. Osim toga, želi izaći među ljude i s nekim porazgovarati, ali se boji toga. Kroz glavu mu neprestano prolaze jedne te iste scene, na čijem kraju on revolverom ubija nekog nepoznatog čovjeka. Osjeća kako ga zidovi oko njega guše. Svađa bračnog para u susjedstvu definitivno ga dovodi do odluke da izađe iz stana i prošeta.
Na početku drugog poglavlja pratimo Vanninga kako šeta ulicama. Na svom putu sreće jednog čovjeka, koji ga traži vatre. Njih dvojica spontano počinju razgovor o vremenu.

Roman zasada ne obećava puno, a djeluje i malo forsirano s pričom o morama. Ocjena - 6.4.

Slijedeći dio

ponedjeljak, 18. veljače 2013.

Strip - Bernard Prince - 3. Granica pakla

Originalni naslov ovoga albuma je "La Frontière de l’enfer", a izišao je 1970. godine. To je treći album iz serije, scenario je od Grega, a crtač je Hermann.

Bernard Prince i posada njegovog "Kormorana", koja se sastoji od starog morskog vuka Barneya Jordana i indijskog dječaka Alija, pristaju u mirnu luku Lao-Todang, negdje u Indokini. Iako mjesto izgleda mirno i uspavano, u njoj se Bernardu i drugovima počinju dešavati čudne stvari - po odlasku u lučku upravu, Bernard nalazi ubijenog službenika. Slična sudbina pogađa i Barneya, koji se isto tako našao u nevolji, jer ga je policija našla pored ranjenog vlasnika bara. Obojicu hapsi policija. Istovremeno, grupa razbojnika napada "Kormoran", na kome je Ali na straži. Oni ga pokušavaju uhvatiti, ali on uspijeva pobjeći. Uskoro otkrivamo da svo ovi događaji nisu slučajni, već su dio plana kojim se njihov protivnik iz jedne od prijašnjih epizoda, Wang-Ho, želi osvetiti Bernardu i drugovima. Bernarda i Barneya policija sprovodi u zloglasni zatvor Soung-Bay, ali ni tu planu osvete nije kraj - znajući da je optužba lažna i da bi je malo bolja istraga mogla raskrinkati, Wang-Ho igra na vrijeme i uz pomoć upravnika zatvora inscenira već slijedećeg dana njihov bijeg iz zatvora. S Bernardom i Barneyem su još dvojica zatvorenika, a jedini mogući pravac bijega su smrtonosne močvare i nakon toga bijeg preko granice. Njima se u bijegu pridružuje i Ali, koji je uspio pobjeći svojim progoniteljima i cijelo vrijeme pomagao svojim prijateljima ...

Solidan album iz najbolje tradicije franko-belgijske škole. Ocjena - 5.7

nedjelja, 17. veljače 2013.

LEM, Stanislav - "Solaris" (14)

Top-lista

Prethodni dio

Harey, međutim, nije povrijeđena zbog Kelvinovog pokušaja, već djeluje pasivno i nezainteresirano. Kelvin jedino misli na to kako bi mu mogao uspijeti bijeg iz kabine, i on pokušava s tabletama za spavanje - otapa maksimalnu dozu i daje joj da popije, što ona bez imalo premišljanja i čini. Nakon pola sata čini se da tablete djeluju - ona djeluje pospano i leži na krevetu. U trenutku kad ju je pokušao prebaciti na krevet, ona se igra s njim i vuče ga za kosu. Kelvin je u panici i na kraju popušta, dopušta joj da poiđe s njim. Njih dvoje polaze do uzletišta i Kelvin govori Harey da uđe u brod, a da će on ući poslije nje, pošto mora zatvoriti poklopac. Kad je ona ušla, on zatvara poklopac i ostaje vani. Time ju je uspio nadmudriti i slobodno se može kretati po stanici.

Napetost je sve veća, roman počinje nalikovati na horror-film. Ocjena - 8.4.

Nastavak

LEM, Stanislav - "Solaris" (13)

Top-lista

Prethodni dio

Doznajemo od Kelvina da je Harey počinila samoubistvo tako što si je ubrizgala smrtonosnu injekciju. Ožiljak od tog uboda nalazi se na njenom tijelu, a samoubistvo je napravila zbog toga što ju je on napustio. Kelvinu sve to prolazi kroz glavu i on čini očajnički pokušaj da svoj svijet dovede u red - još uvijek vjeruje (bolje rečeno, nada se) da je sve to samo san i zabija si oštricu noža u nogu. Bol je, međutim, stvarna, i on je svjestan da to nije san. Želi otići iz kabine, ali ona želi poći s njim. On je pita zbog čega ona želi poći s njim, a ona mu odgovara kako ima osjećaj da je bez njega izgubljena i da ga uvijek mora vidjeti. On joj pokušava saviti ruke iza leđa i svezati ju, ali ona se s lakoćom oslobađa njegovog stiska.

Ovaj dio još više povećava napetost, roman je sve zanimljiviji. Ocjena - 8.3.

Slijedeći dio

četvrtak, 14. veljače 2013.

TOLKIEN, J. R. R. - "Hobit" (10)

Top-lista

Prethodni dio

Jedan od patuljaka, Balin, prišunjao se je vatri, ali ondje ne nalazi Bilba, već ga trolovi hvataju. Nakratko potom, oni uspjevaju uhvatiti, jednog po jednog, i druge patuljke, čim bi se približili vatri. Thorin uspjeva pružiti otpor, ali, nakon kraće borbe, i on je zarobljen. Od cijele družine, jedino je Bilbo uspio izbjeći hvatanje, ali on se u mraku ne usudi ni pomaći, kako ga ne bi čuli. U tom trenutku se vraća Gandalf i počinje govoriti u mraku i zavađati trolove. Svaki od njih misli da se jedan od preostalih trolova želi svađati s njim i ne treba dugo da počne svađa. U tom trenutku i sviće i trolovi se pretvaraju u kamen. Gandalf i Bilbo oslobađaju patuljke, koji su poprilično ljuti na Bilbe, pošto ih je doveo u ovu nepriliku. Odlučuju potražiti sklonište trolova.
Pomalo djetinjasto, ali zanimljivo. Ocjena - 7.6.

Slijedeći dio

srijeda, 13. veljače 2013.

STRUGACKI, Arkadij i Boris - "Naseljeni otok" (2)

Top-lista

Prethodni dio

Iz tragova iščitava Maksim da se radi o čovjekolikom biću širokih stopala, koje je ušlo u radioaktivnu vodu i otplivalo na drugu obalu. Odjednom se čuje jaka eksplozija i vidi bljesak poput munje. Maksim odlazi do svog svemirskog broda i vidi da je ovaj eksplodirao. Maksim nagađa da je neki veliki majmun otvorio poklopac, uzeo veliki kamen i bacio ga na alumulatore. Maksim ne zna što da radi, pošto za jedan ovakav slučaj još nije čuo i nije bio pripremljen. On odlučuje razgledati okolinu i šeta obalom rijeke. Računa da će proći dosta vremena dok ga njegovi ne nađu i spase s ovoga planeta. Nakon što je prošao pored močvare, Maksim nailazi na trošnu betonsku cestu. Prvo odlazi njome u pravcu rijeke, ali ondje ona završava na obali - most koji je vodio na drugu stranu je srušen i nalazi se u vodi. Kad je došao do obale rijeke, Maksim odlučuje napraviti plan - kako ga ne muči ni žeđ ni glad, a i zraka je dovoljno, najvažnije mu je napraviti odašiljač kojim bi mogao stupiti u kontakt sa svojom bazom. Pored sve racionalnosti, pada u očaj pri pomisli na svoje roditelje i na njihovu žalost kad čuju za njegov nestanak. On se prisiljava da krene i da ne misli na to. Polazi cestom u drugom smjeru, prema jednoj šumi koja postaje sve gušća. U marku iz šume dopire rika životinja i Maksim se prisjeća kako je bio u lovu na jelena sa svojim prijateljem Olegom.

Put kojim se priča romana kreće je neobična i zbunjujuća. Ocjena - 7.4.

ILJF i PETROV - "Zlatno tele" (15)

Top-lista

Prethodni dio

Bender se u ime sudionika utrke zahvaljuje kratkim govorom, a nakon toga njegova posada kupi benzin, alat i hranu za daljnji put. Jedino su s novcem tanki, ali to Bendera ne brine - najbitnije je doći do Černomorska, za sve ostalo će se pobrinuti kasnije. Kraj poglavlja rezerviran je za filozofsko-poetski osvrt, čiji smisao i svrhu ni uz najbolju volju nisam mogao otkriti.

Sedmo poglavlje zatiče posadu automobila odmornu i spremnu za nastavak puta. Cijeloga prethodnog dana dočekivalo ih je lokalno stanovništvo, hranilo ih i opskrbljivalo svim mogućim potrepštinama, a prespavali su u jednom seocetu u sijenu. Kad su ujutro krenuli dalje, Bender počinje kritizirati izgled svoje posade i najavljuje da će biti potrebno nešto poduzeti po tom pitanju. Kako im trenutno fali novca, to se pitanje odgađa do daljnjeg. Nakratko potom, oni susreću auto s puknotom gumom na cesti. Odlučuju zastati i vidjeti što se je dogodilo. Šofer automobila mijenja gumu, a od troje putnika, koji se voze njim, dvoje su stranci.

Radnja se pomalo vuče - ovaj dio nije ništa naročito. Ocjena - 7.5.

Nastavak

utorak, 12. veljače 2013.

ILJF i PETROV - "Zlatno tele" (14)

Top-lista

Prethodni dio

Među rekvizitima nalaze i oglas koji Bendera predstavlja kao indijskog vrača, da bi na kraju našli ono što su tražili - transparent za auto, koji će im omogućiti da prođu kao auto koji sudjeluje u auto-trci. Tako opremljeni uključuju se u trku, pri čemu im Bender strogo zabranjuje da bilo što govore. Bender odbija da uđe u neka manja sela, pošto se sprema na veliki dobitak - dolazak u grad Udojev. Ondje se nada da će dobiti benzin i ostali provijant za daljnji put. Nekoliko metara, međutim, prije dolaska na paradu u Udojevu, nestaje im benzina. Bendera jedan šofer-amater dovodi u nezgodnu situaciju raspitujući se za ostale sudionike trke, ali ovaj znalački izbjegava sve zamke. Nakon toga počinje dug govor predsjednika lokalnog povjerenstva, s njim na govorničkoj tribini je i Bender, koji odozgo vidi kako se članovi njegove posade motaju u gužvi i okušavaju se u džeparenju.

Radnja dobija novi zamah i postaje zanimljivija. Ocjena - 7.6

Slijedeći dio

ISHIGURO, Kazuo - "Ostaci dana" (3)

Top-lista

Prethodni dio

Nakon što je prikupio informacije i doveo se u pravo raspoloženje za putovanje, Stevens vreba na pravu priliku da svoga poslodavca podsjeti na njegovo obećanje. Odabire vrijeme poslijepodnevnog čaja, što je samo po sebi dobra ideja, ali mu je uvod malo nezgrapan - on spominje gđicu. Kenton odmah na početku, što Farraday koristi kako bi se našalio na njegov račun. Nakon ovoga slijedi malo duža pripovjest o tome kako se je Stevens pokušavao navići na tu crtu karaktera svog novog poslodavca, ali iz nje nam je jasno da u tome, iskreno rečeno, nije imao mnogo uspjeha.

Radnja ponovno postaje zanimljivija. Ocjena - 7.7.

ISHIGURO, Kazuo - "Ostaci dana" (2)

Top-lista

Prethodni dio

Prije nego što je uvidio da je vođenje ovako velikog imanja sa samo četvero ljudi nemoguća misija, proveo je Stevens puno vremena u pravljenju plana pojedinačne raspodjele dužnosti. Pritom nije štedio ni sebe, bolje rečeno najmanje od svih je štedio sebe, pošto je želio biti primjer ostalima, pa se je uskoro suočio sa gomilom dužnosti koje jednostavno nije mogao obaviti. Pismo gđice. Kenton mu je otvorilo oči i on ju je odlučio posjetiti i pokušati nagovoriti da dođe na Darlington Hall. Nakon ove odluke, međutim, pripreme i nećkanja za Stevensa tek počinju - tu je pitanje troškova, odjeće i još par manjih stvari koje valja odlučiti. Osim toga, tu je i planiranje putovanja - Stevens se opskrbio kartama i putnim vodičima kroz ruralnu Englesku, pomoću kojih namjerava izvući maksimalni užitak iz predstojećeg putovanja.

Ne mogu ocjeniti da li je to zaista bila piščeva namjera, ali njegov pripovjedač mi sve više nalikuje na snoba. Pripovjedanje je stilistički dotjerano, ali baš zbog toga pomalo anemično. Ocjena - 7.5.

nedjelja, 10. veljače 2013.

SABATO, Ernesto - "O junacima i grobovima" (4)

Top-lista

Prethodni dio

Isto tako, Martin osjeća da sav taj teret, u trenutku dok Alejandri priča o tome, silazi s njega, i kako mu postaje lakše. Iako bi želio da se pred njom pokaže jakim, to mu ne uspjeva, pa na kraju samo okreće lice od nje da ga ne vidi kako plače.

Slijedeće poglavlje se vraća na rekapitulaciju prvoga susreta u razgovoru s Brunom. Od cijelog tog susreta Martin se sjeća samo toga da je Alejandra rekla da osjeća potrebu da se ponovo sretne s njim. On želi da se s njom dogovori kad će se ponovno naći, ali mu ona govori da će ga ona već naći.

Iduće poglavlje nam govori o vremenu nakon tog prvog susreta. Dugo vremena Martin nije vidio Alejandru i uskoro počinje očajavati. Pomišlja da je onaj prvi susret možda i sanjao. Jedina utjeha su mu njene riječi da osjeća potrebu da ga ponovno vidi. Prolazi gotovo godina dana i Martin gubi svaku nadu.

Slijedeće poglavlje počinje Brunovim pomalo ciničnim razmišljanjem o pesimistima, o ljudima koji, poput Martina, svoje nade polažu u nešto što će im, kad se desi, donijeti samo razočaranje.

Interesantno je ovo praćenje radnje na dvije razine - razina događanja i razina reflektiranja tih zbivanja u razgovorima s Brunom. Ocjena - 8.5.

Slijedeći dio

SABATO, Ernesto - "O junacima i grobovima" (3)

Top-lista

Prethodni dio

Ovdje praćenje radnje jednostavno prestaje, pošto pisac, na jednoj drugoj razini pripovjedanja, prati Martina i Brunu u raspravi o Alejandrinom izgledu. Obojica se slažu u tome da je Alejandra bila zgodna i da je posvuda privlačila na sebe poglede muškaraca, ali i da ta provlačnost nije bila samo stvar izgleda, već da je i u sebi imala nešto egzotično i tajanstveno, nešto neobjašnjivo, što ju je činilo tako privlačnom. Martina je susret s Alejandrom promjenio za cijeli život: sve je žene dotada dijelio u svetice i one druge, a u Alejandri je našao mješavinu obje vrste. Doznajemo, međutim, da mu je ona nanijela i toliko boli da je nekoliko puta bio na rubu samoubistva. Usprkos tome, ona ga je privlačila poput tamnog ponora. Nakon ove digresije, pisac nas vraća na upoznavanje Martina i Alejandre. Ona ga pita za njegovog oca i majku i pri razgovoru o njegovoj majci Martin osjeća kako su cinični životni nazori njegove majke i njemu zatrovali dušu i na nju stavili teški teret.

Roman fino balansira između raznih razina pripovjedanja, ali je zbog toga i poprilično kompleksan i zahtjevan za praćenje. Ocjena - 8.4.

Nastavak ...

TOLKIEN, J. R. R. - "Hobit" (9)

Top-lista

Prethodni dio

Kad su se približili svjetlu, patuljci šalju Bilba da, kao lopov-majstor, izvidi situaciju. On se približava vatri za kojom sjede tri trola, koji se međusobno žale kako cijelo vrijeme jedu samo ovčetinu. Bilbo se odlučuje, prije nego što se vrati patuljcima, od njih ukrasti nešto, i pokušava jednom od njih ukrasti novac iz torbe. Ovaj ga, međutim, uspjeva uhvatiti, i Bilbo dolazi u velike nevolje. Počinju ga ispitivati, prijete mu da će ga pojesti i Bilba spopada veliki strah. Uskoro se dva trola počinju svađati i tući, ali Bilbo to ne može iskoristiti za bijeg, pošto mu je jedan od trolova nagnječio nogu.

Solidan nastavak radnje. Ocjena - 7.4.

Slijedeći dio

TOLKIEN, J. R. R. - "Hobit" (8)

Top-lista

Prethodni dio

Točno na vrijeme je Bilo došao na dogovoreno mjesto. Ondje dolaze i patuljci s gomilom opreme i jednim ponijem za Bilba. Bilbo se još jednom pokušava izvrdati iz ove avanture, ali patuljci imaju odgovor na sve, pa čak i jednu kapu za Bilba (on se je žalio da nije ponio svoj šešir), tako da Bilbu ne preostaje ništa drugo nego da pođe s njima. Nedugo nakon što su krenuli, sustiže ih Gandalf i Bilbu donosi njegove stvari za put, što ovome uveliko popravlja raspoloženje. To se, međutim, mijenja tokom daljnjeg putovanja, pošto putevi postaju sve lošiji, gostionice sve rijeđe, a vrijeme sve ružnije, pa Bilba hvata jaka nostalgija za njegovom toplom jazbinom. Uskoro pada i noć, i članovi ekspedicije počinju misliti o tome gdje bi mogli prespavati. Primjećuju da je i Gandalf nestao, iako je cijeli dan bio s njima. Odlučuju ostati na mjestu na kome se nalaze i tu prenoćiti, ali ih prate nesreće - jedan poni je podivljao, i to baš onaj s provijantom, a i vatra se ne da napraviti. U tom trenutku su ugledali svjetlo u blizini, i nakon kraće rasprave odlučuju otići vidjeti tko je tamo.

Roman postaje sve bolji. Ocjena - 7.5.

Slijedeäi dio

TOLKIEN, J. R. R. - "Hobit" (7)

Top-lista

Prethodni dio

Gandalf objašnjava Thorinu da je njegov otac izgubio razum, i da on, Gandalf, nije imao nikakve informacije o tome kakve zašto služe karta i ključ i kome ih treba predati. Bilbo ih pokušava motivirati da pođu i vrebaju na priliku dok zmaj spava, ali patuljci se ne daju samo tako odbiti i traže od njega da i on pođe s njima. Nakon toga slijedi odlazak na spavanje (s tim da su prije toga patuljci kod Bilba naručili doručak).

Drugo poglavlje nadovezuje se direktno na prvo - slijedećeg jutra Bilbo se budi dobrano nakon svitanja i u kuhinji zatiče sliku pustoši. Patuljci su si sami napravili doručak i ostavili neoprano suđe u kuhinji. Bilbu je žao što su njegovi gosti otišli bez njega, ali se uvjerava kako je tako ipak najbolje. Taman kad je sve pospremio za patuljcima i pojeo svoj doručka, dolazi k njemu Gandalf i pita ga kad misli krenuti. Bilbo ne zna o čemu je riječ, ali mu Gandalf sve objašnjava - patuljci su otišli pripremiti sve za ekspediciju i Bilba čekaju u jednoj gostionici. Ostavili su mu i pismo, u kome je i dogovor o podjeli blaga. Bilbu je sve to neočekivano i nećka se, ali Gandalf je neumoljiv i tjera ga da pođe. Navrat-nanos i bez ikakvog prtljaga, Bilbo polazi da se nađe s patuljcima.

Ovaj dio je solidan, radnja se pokreće. Ocjena - 7.4.

Slijedeći dio

subota, 9. veljače 2013.

ANDRIĆ, Ivo - "Na Drini ćuprija" (3)

Top-lista

Prethodni dio

Zaključno pitanje - više retoričko - ovog prvog poglavlja glasi: što je uzrok, a što posljedica - narav Višegrađana i/ili taj most, koji savršeno odgovara njihovoj sanjarskoj ćudi. Time je dana nit priče na drugo poglavlje i nastanak mosta.

U drugom poglavlju nas pisac vraća na doba prije mosta. Tu su tada postojala dva naselja, iz kojih će se kasnije razviti kasaba. Do Drine je vodio drum, a preko rijeke se moglo samo skelom, kojom je rukovao skeledžija Jamak. Bio je to pošten čovjek, ali u isto vrijeme tvrdoglav i spor, pa je prelaz preko rijeke bio nepouzdan, pošto je skela bila zatvorena, čim bi rijeka porasla. Nakon ovoga uvoda, radnja se vraća svom glavnom toku - godina je 1516., i Turci kupe po Bosni svoj danak u krvi - dječake koje odvode u Carigrad, kako bi ih ondje obučili za janjičare. Kolona s dječacima dolazi do Drine, a za njima rodbina otetih dječaka, ponajviše žene, njihove majke i sestre. Svima njima je skela na Drini posljednja stanica toga puta, pošto preko rijeke nisu mogli prijeći. Među ovim dječacima je i dječak iz sela Sokolovići, koji će kasnije postati veliki vezir na osmanlijskom dvoru, Mehmed-Paša Sokolović.

Početak glavne radnje, nakon uvoda, treba neko vrijeme da se pokrene, pa mi je nešto slabiji od prethodnog dijela. Ocjena - 8.5.

Nastavak

ANDRIĆ, Ivo - "Na Drini ćuprija" (2)

Top-lista

Prethodni dio

U ovom dijelu nizaju se ispredene legende, koje su od malih nogu dio kolektivnog sjećanja, s tom razlikom što su, na primjer, udubine u kamenu, koje podsjećaju na konjska kopita, jednima tragovi konja Kraljevića Marka, a drugima Alije Đerzeleza. Tu je i humka pored puta, nalik na grob, koja je Srbima Radisavljev grob, dok je Turcima tu grob šeh-Turhanije. I o jednom i o drugom se pričaju legende, dok je istina, koju ćemo doznati kasnije u romanu, dosta skromnija i prozaičnija. Nakon ovog izleta u prošlost i legendu, vraćamo se onome svakodnevnom - most je mjesto sastajanja za sve uzraste i društvene slojeve, to je mjesto na kojem se dešavaju važne stvari. Most je isto tako neizbježan dio svih bitnih životnih događaja - svatovi, sprovodi, ništa od toga ne može zaobići most, koji je nijemi svjedok svega toga. Doznajemo nešto i o naravi Višegrađana - široko su ruke, i para se kod njih ne drži dugo, o čemu nam pisac navodi i anekdotu.

Teško je dati opis ovoga dijela, a ostati u nekom razumnom okviru, pošto je on sam po sebi zgusnut i koncentriran; sve u svemu, sjajan tekst. Ocjena - 8.7.

Slijedeći dio

TOLKIEN, J. R. R. - "Hobit" (6)

Top-lista

Prethodni dio

Nakon toga počinju s kovanjem plana. Kako nema junaka, koji bi se sa zmajem mogli suočiti oči u oči, našim junacima valja pokušati ući potajno. Pozivaju Bilba da se i on uključi u zajedničko planiranje, ali ovaj kao prvo od patuljaka zahtjeva da mu ispričaju cijelu priču. Thorin, njihov starješina, govori mu o tome kako su se prije mnogo godina u planinama nastanili patuljci. Oni su napravili rudnike i vadili zlato i drago kamenje. Kraljevima su pravili nakit i ovi su ih za to bogato nagrađivali. Sve je bilo u najboljem redu dok nije došao zmaj Smaug, koji je patuljcima uzeo njihovo blago, a većinu njih pobio. Njihovo blago odvukao je u srce planine, iako u njemu zapravo ne uživa. Patuljci, koji su bili prisiljeni raseliti se i obavljati nakon toga teške poslove kako bi preživjeli, nikad nisu zaboravili svoje blago, i sad je došao trenutak da si ga uzmu natrag. Gandalf je kartu i ključ, koje je upravo predao patuljcima, dobio od Thorinovog oca.

Priča postaje zanimljiva, ali po pitanju kvalitete još ne dolazi veliki napredak. Ocjena - 7.2.

Slijedeći dio

četvrtak, 7. veljače 2013.

TOLKIEN, J. R. R. - "Hobit" (5)

Top-lista

Prethodni dio

Gandalf smiruje uzbuđenog hobita svojim čarolijama, a patuljci ga iznose izvan sobe i polažu na krevet da bi došao k sebi. U njegovoj odsutnosti izražavaju sumnju u Gandalfovu preporuku. On im je, naime, rekao da je Bilbo vrhunski lopov i da je pravi čovjek za njihovu avanturu. Bilbo je u međuvremenu došao k sebi i želi s patuljcima otvoreno pričati, a kao prvo želi znati kako su oni došli na ideju da dođu k njemu. Oni su došli, jer ih tamo uputio Gandalf, a na Bilbovu kuću stavio oglas da izučeni lopov traži posao. Gandalf preuzima inicijativu i govori kako je on izabrao Bilba za sudionika u ekspediciji. Svi ostali ga se boje i ne usuđuju mu se prigovarati. Nakon što je diskusija oko personala gotova, družina prelazi na plan akcije. Gandalf im pokazuje jednu staru kartu i ključ za tajni ulaz u planinu.

Roman i dalje ima ton dječje literature, a to na nekim mjestima ide na živce, npr. većim tokom ovoga dijela. Ocjena - 7.0.

Slijedeći dio

TOLKIEN, J. R. R. - "Hobit" (4)

Top-lista

Prethodni dio

Prije nego što krenu razgovori, vade patuljci svoje instrumente i počinju sa svirkom. Nedugo potom počinju i sa pjevanjem svojih pjesama, koje govore o njihovim precima, o blagu koje su vadili iz zemlje i pravili za vladare, o zmajevima koji su ih napadali, ubijali i pljačkali, te o danu kad će se oni osvetiti i uzeti svoje blago natrag k sebi. Bilbo se je potpuno uživio u njihovu pjesmu i pred njegovim očima promiče zlato, drago kamenje i zmajevi. Nakon toga, Thorin, po rangu najveći od svih prisutnih patuljaka, počinje svoj govor. U njemu govori o velikim i opasnim avanturama, iz kojih možda nitko od njih neće izvući živu glavu, te veliča njihovog prijatelja hobita, koji će s njima poći u pustolovinu i dijeliti dobro i zlo. Bilbu je to previše i on ne može izdražti, a da ne pita o kakvim se to planovima radi.

Radnja je i dalje epski razvučena, ali postaje zanimljivija nego u prethodnom dijelu. Ocjena - 7.1.

Slijedeći dio

SIMENON, Georges - "Maigret i usamljeni čovjek" (11)

Top-lista

Prethodni dio

Posjet kod kćeri, koja se sad zove Odette Delaveau, nije tako naporan. Ona se rado sjeća svoga oca; iako joj je bilo samo osam godina kad ih je napustio, dobro ga se sjeća. Govori kako je često šetao s njom i kupovao joj sladoled, te kako je bio prema njoj puno popustljiviji od majke. Ni ona na svom ocu nije primjetila neku promjenu u ponašanju u danima prije odlaska, i za nju je njegov nestanak bio misterija. Njena majka je redovno posjećuje, svake nedjelje, ali uglavnom zbog unučadi - odnos među njima nije jako prisan.

U slijedećem, trećem poglavlju, pratimo Maigreta, koji odlazi istražnom sucu, kako bi mu dao izvještaj o stanju istrage. Dobijamo detaljan opis njegove kancelarije (poprilično staromodno namještena), koja je u suprotnosti sa starosti suca (mlad čovjek, tek došao s univerziteta, neobično za Francusku, pošto mlađi suci obično počinju u provinciji).

Roman ide uzlaznom linijom, nakon zatišja u zamornom prošlom dijelu. Ocjena - 6.7.

SIMENON, Georges - "Maigret i usamljeni čovjek" (10)

Top-lista

Prethodni dio

On je nalazi u njenom stanu, ali ondje nailazi na prilično hladan prijem. Gđa Vivien radi kao krojačica, posvuda po stanu vise komadi odjeće za šivanje, a i gđa Vivien teško i nerado odgovara na pitanja. Ipak, s vremenom Maigret dolazi do razgovora zbog koga je došao - njen muž ju je prije dvadeset godina napustio iznenada, u njihovom braku nije bilo svađa, zajedno su izlazili u kino ili u šetnju ... Maigret ima još puno pitanja, ali ne želi forsirati. Na kraju dobija ima i adresu njene kćeri, pa odlučuje posjetiti i nju. Ona ne stanuje daleko od svoje majke, također na Montmartreu.

Psihološki dobro urađeno - i čitatelj se, poput Maigreta, osjeća pomalo nelagodno dok čita čitave stranice knjige u kojima se ne dešava gotovo ništa. Ocjena - 6.5.

Slijedeći dio

srijeda, 6. veljače 2013.

LEM, Stanislav - "Solaris" (12)

Top-lista

Prethodni dio

Pritom svjesno koristi činjenicu da je točno izračunavanje putanje stanice nemoguće potpuno točno izračunati, pošto je utjecaj oceana na Solarisu nemoguće ubaciti u kalkulaciju, a pritom koristi i računalo na stanici. Njegov test uspjeva - razultati se razlikuju u petoj decimali. Kelvin je siguran da je svijet oko njega stvaran. Tada zapaža još jedan papirić u ladici - netko je već napravio pokus sličan njegovom.

Slijedeće poglavlje, s naslovom "Harey", zatiče našeg junaka Kelvina na kraju snaga. On odlazi u svoju kabinu i dugo spava. Kad se je probudio, u kabini ugleda Harey, djevojku koju je poznavao, ali koja je umrla prije deset godina, sa samo devetnaest godina. On misli da sanja i da će se svakog časa probudit, a djevojka nestati, ali to se ne dešava. Ona dolazi k njemu na krevet, ljube se, nakon toga on se udara nogom o krevet - on cijelo vrijeme misli kako će se svakog časa probuditi, ali to se ne dešava. Napokon počinju razgovor - ona ne zna kako je dospjela u njegovu kabinu, on još uvijek traži znakove po kojima će raspoznati da je sve to samo san, ali ih ne nalazi.

Dodatni momenti i logičan nastavak radnje. Ocjena - 8.2.

Slijedeći dio

DOSTOJEVSKI, Fjodor M. - "Idiot" (9)

Top-lista

Prethodni dio

Gavril ga još pita da li bi je Rogožin uzeo za ženu. Ovaj mu odgovara potvrdno, ali dodaje kako bi je za sedam dana vjerojatno ubio. Njihov razgovor završava pozivom lakaja generalici.

Iduće, četvrto poglavlje bavi se na početku situacijom u domu Jepančinovih. Generalica i tri kćeri su dominantne ličnosti, dok se general više drži po strani. Kćeri su se s vremenom uspjele emancipirati od svoje majke i njena mišljenja i prigovaranja manje-više ignorirati, dok je otac odlučio odustao da djevojke stalno gnjavi s udajom i stvari prepustio prirodi, u nadi da će se s godinama djevojke opametiti i za udaju pobrinuti i same. Najstarijoj, Aleksandri, je, međutim, dvadeset i pet godina, a i jedan njegov bliski prijatelj, Tocki (55 godina), odlučio se je ženiti, pa je Jepančina pitao da li bi neka od njegovih kćeri bila za udaju. Sve je to zasada još u fazi ispitivanja, pošto general i njegova žena s tim još nisu formalno izišli pred kćeri. S time se zasada ne žure, pošto u životu Tockoga postoji jedna epizoda koja mora biti zaključena prije kovanja bilo kakvih daljnjih planova - Nastasja Filipovna. Tocki ju je posvojio kad joj je otac, sitni plemić s malim posjedom, umro od ludila, nakon što mu je u požaru poginula žena i izgorila kuća.

Ovaj novi početak s dugim opisima malo je slabiji od dijelova koji prate aktuelnu radnju, ali je neophodan za razumjevanje i interesantan. Ocjena - 9.0.

Slijedeći dio

utorak, 5. veljače 2013.

ILJF i PETROV - "Zlatno tele" (13)

Top-lista

Prethodni dio

Panikovski nije baš sklon prihvaćanju kritike na svoj račun, pa mu Bender stavlja do znanja da bi u tom slučaju mogao izletiti iz auta i družine. Ovaj na kraju ipak pokazuje pokajanje, pa smije ostati s njima. Na daljnjem putu dolaze u jedno selo, u kome im mještani priređuju svečani doček. Bender je u svom elementu i pozdravlja mještane poput kakve filmske zvijezde, dok trojici ostalih nije jasno što se dešava i zbog toga se drže po strani. Kad su krenuli dalje, odaje im Bender tajnu ove misterije - u toku je automobilska trka Moskva - Harkov, i oni se nalaze ispred vodećih kola utrke i zbog toga su tako oduševljeno dočekani. Nakon daljnje vožnje do večeri, staju uz cestu, gdje Bender vadi iz svoje torbe raznorazne rekvizite i želi im objasniti plan za sutrašnji dan.

Ovaj dio romana ima dosta praznoga hoda i pomalo je isprazan. Ocjena - 7.4.

Slijedeći dio

ILJF i PETROV - "Zlatno tele" (12)

Top-lista

Prethodni dio

Ondje je odlučio pomoći lokalnim funkcionerima oko elektrifikacije pokrajine. U pokrajini se je, naime, gradila električna centrala, ali novca za gradnju nije bilo dovoljno. Korejko je zbog toga predložio da naprave novo poduzeće čijom bi dobiti financirali gradnju elektrane. I tako su osnovali poduzeće za izradu razglednica, s tim da četvrtina dobiti ide njemu. Posao je dobro krenuo i uskoro je odlučeno da se napravi vlastita tiskara za razglednice. Zbog toga je, naravno, trpila izgradnja centrale, koja je bila zapuštena i kad je došla državna kontrola i zatekla zapušteno gradilište centrale. Korejka, naravno, tamo više nije bilo. On se je nakon toga povukao u ilegalu i na crno mešetario svim i svačim preko posrednika i tako umnožavao svoj imetak. Zaposlio se je u "Herkulesu" i ondje živio dosadnim životom činovnika, pazeći da mu troškovi ne pređu plaću i čekao povratak kapitalizma.

Šesto poglavlje vraća nas veseloj lopovskoj družini na putu iz Arbatova u Černomorsk. Ondje Bender pokušava apelirati na Panikovskog i njegovu lopovsku čast i prebacuje mu kršenje konvencije.

Ovaj dio mi je malo slabiji od prethodnog, pošto djelovanje jedne priče popušta s ponavljanjem. Ocjena - 8.0.

Slijedeći dio

ponedjeljak, 4. veljače 2013.

ILJF i PETROV - "Zlatno tele" (11)

Top-lista

Prethodni dio

Imao je u glavi točno viziju kako će se sve to odigrati - u jednoj sasvim određenoj ulici, on nalazi novčanik pun novca, i od toga počinje njegov pravi život. Novčanika, međutim, nije bilo, već je došla revolucija, i Korejka je spopala zlatna groznica. Znao je da u zemlji postoji mnogo ljudi, koji su svoje bogatstvo negdje skrili, i da je na njemu da ga pronađe i tako se obogati. Prvi pokušaj je neslavno propao - uselio se u veliki stan nekog bogatog trgovca i prodavao stvari koje je našao tamo, zbog čega je završio u zatvoru. Shvatio je da cijeloj stvari mora malo inteligentnije pristupiti, pa je švercao svim i svačim, ali mu je inflacija pojela sav dobitak. I tu je lekciju naučio, pa je u svome slijedećem pothvatu išao na sigurno - ukrao je cijeli vlak sa živežnim namirnicama i tako napokon došao do željenog bogatstva.

Peto poglavlje se i dalje bavi poduzetničkim duhom Korejka - 1922. godine on dolazi u Moskvu, obučen u krzno od glave do pete, čime ne upada u oči, pošto je sličnih skorojevića u Moskvi mali milion. Ondje Korejko otvara zadrugu za prodaju kemijskih proizvoda, koja je ustvari paravan za sve moguće špekulacije - preprodaju sirovine državnim poduzećima, pregovaranje za zajmove za proširenje proizvodnje (koja, naravno, uopće ne postoji), trgovanje devizama na crnoj burzi. Nakon godinu dana, državni organi posjećuju mladog poduzetnika, ali njemu više nema ni traga ni glasa. Ovoga puta je za svoj domicil izabrao mjesto par hiljada kilometara daleko od Moskve.

Sjajan, gorki osvrt na doba NEP-a na primjeru Korejkove karijere. Ocjena - 8.3.

Slijedeći dio

ILJF i PETROV - "Zlatno tele" (10)

Top-lista

Prethodni dio

Ubrzo nakon toga, naš novi junak (doznajemo da mu je ime Korejko) dolazi u ured i prije početka posla razgovara s kolegama. On radi u financijskom odjeljenju i među njegovim drugovima vlada poprilično loše raspoloženje - u hodniku je plakat koji poziva na čistku namještenika, a u uredu se širi novost da je jedan od njihovih kolega završio u ludnici. Jedan od kolega govori Korejku u povjerenju da je taj njihov kolega sasvim zdrav, ali da se pravi lud, kako bi izbjegao ono što dolazi. O Korejku doznajemo da je skroman čovjek, koji se drži ponizno i zbog toga nije u stanju uspjeti u karijeri. Prava istina je, međutim, da je on došao do deset miliona rubalja, koje svakoga petka prenosi iz jedne garderobe u drugu, ali to nitko od njegovih kolega ne zna. Nakon ovoga slijedi kratki životopis Korejka - vojnu obavezu je izbjegao, dugo se je besposlen potucao nakon završene gimnazije, sanjajući o velikom novcu, nakon čega će njegov život dobiti smisao.

Radnja ponovno kreće s mrtve točke, Ocjena - 7.9.

Slijedeći dio

nedjelja, 3. veljače 2013.

GARCIA MARQUEZ, Gabriel - "Pukovniku nema tko da piše" (12) - kraj

Top-lista

Prethodni dio

Žena ponovno pokušava razgovarati s pukovnikom pred spavanje. Pokušava mu predočiti njihovu situaciju - nemaju novca, na njegovu penziju čekaju već petnaest godina, dok on uporno ponavlja kako će penzija doći. Idućeg dana, pukovnikova žena je na rubu očaja - zamjera mu da mu ona manje znači u životu od pijetla. Pukovnik bi najradije da prespava sve vrijeme do početka borbi, neprestano ženino zvocanje ga je potpuno iscrpilo. Slijedećeg dana ponovne svađe, ponovno pretresanje bezizlazne situacije do iznemoglosti. I onda konačno pukovnik spaljuje sve mostove za sobom i sve svoje nade i planove stavlja na jednu kartu - na pijetla. Sam kraj romana, posljednja rečenica je legendarna i manje-više svima poznata.

Kraj je sjajan, ali mi je vrhunac romana u prošlom dijelu, pošto je tamo onaj odlučujući impuls, koji je pukovnika doveo do njegove odluke. Ocjena - 9.3.

GARCIA MARQUEZ, Gabriel - "Pukovniku nema tko da piše" (11)

Top-lista

Prethodni dio

Tog dana je i petak, pa se pukovnik sprema na još jedan odlazak do luke, kako bi ondje sačekao poštanski brod. Don Sabas još nije došao sa svojih posjeda, ali to pukovniku ne može pokvariti raspoloženje. Na putu do poštanskog ureda prolazi pored borilišta za pijetlove. Ondje je buka, pošto počinju ogledne borbe (one prave su u januaru). Zatiče ondje i svog pijetla, koga su mladići iz krojačnice uzeli bez njegovog znanja. German, jedan od mladića, opravdava se da pukovnika nije bilo kod kuće da bi ga pitali. Pukovnik, međutim, primjećuje da gomila navija za njegovog pijetla. I na putu kući ljudi gledaju za njim. Kroz glavu mu promiču slike iz njegovog ranijeg života. Osjeća da je, nakon duge obamrlosti, selo oživjelo. Po dolasku kući mu žena govori što se je desilo - iako je ona po svaku cijenu mladiće htjela spriječiti da odvedu pijetla, oni su ga oteli i odveli u arenu. Pukovnik je, međutim, odlučio da ne prodaje pijetla. To dovodi do velike prepirke sa ženom - ona mu pokušava objasniti da nemaju drugog izbora - u dugovima su, nemaju ništa drugo što mogu prodati, uzeli su predujam od don Sabasa, koji ne mogu vratiti. Pukovnika sve to ni najmanje ne zanima - pijetao nije na prodaju.

Tekst je naprosto hipnotičan, krasan, čovjeka naprosto podilazi jeza. Ocjena - 9.5.

Slijedeći dio

GARCIA MARQUEZ, Gabriel - "Pukovniku nema tko da piše" (10)

Top-lista

Prethodni dio

Pukovnik ipak govori da je došao prodati pijetla. Don Sabas sad govori o 400 pesosa (ranije je bilo govora o 900). Prije odlaska mu daje 60 pesosa. Pukovnik odlazi u selo s liječnikom, pri čemu je ovaj neraspoložen za razgovor. Na kraju mu govori da će don Sabas sigurno preprodati pijetla za 900 pesosa. Pukovnik u to ne može vjerovati, ali mu ovaj objašnjava da se je don Sabas obogatio kupovinom imovine svojih stranačkih drugova u pola cijene, kao nagradu što je sklopio sporazum s vlastima nakon rata. Nakon toga, s novcem od don Sabasa on i žena odlaze u kupovinu, a nakon toga pukovnik odlazi u bilijarnicu da bi bivšim drugovima svoga sina rekao da je pijetao prodan. Ondje mu Alvaro daje tajni letak, da bi nakratko potom upala policija kako bi napravila raciju. Među policajcima je i ubica njegovog sina. Pukovnik rukom odmiče puščanu cijev, koju mu je ovaj uperio u trbuh, i policajac mu dozvoljava da ode.

Posljednje poglavlje se dešava nešto kasnije, u decembru. Vrijeme se je proljepšalo, a s njim i pukovnikovo raspoloženje. Žena mu je još uvijek neraspoložena i bijesna na pijetla, želi da ga se što prije riješi.

Ovaj dio je bio zapravo kulminacija cijeloga romana - sjajan tekst. Ocjena - 9.4.

Slijedeći dio

TOLKIEN, J. R. R. - "Hobit" (3)

Top-lista

Prethodni dio

Dotok posjetilaca ne posustaje i nakratko potom pristižu i novi patuljci, da bi s onim posljednjima, napokon, došao i Gandalf. Sve u svemu, trinaest patuljaka i jedan čarobnjak na broju. Bilbu je pored svih tih neočekivanih (i nezvanih) gostiju potpuno zbunjen i ne zna što se dešava. Uskoro je vrijeme čaja gotovo (mada je, sa svim prohtjevima gostiju, više nalikovalo na gozbu); patuljci pomažu Bilbu da dovede kuhinju u red, i vrijeme je da se počne razgovarati o poslu zbog kojega su došli.

Ovaj dio je poprilično zamoran, sa svim svojim ponavljanjima i nabrajanjima. Ocjena - 6.9.

TOLKIEN, J. R. R. - "Hobit" (2)

Top-lista

Prethodni dio

Gandalf se, međutim, ubrzo predstavlja svome prestrašenom domaćinu i ovaj se raduje njegovom dolasku. Bilbo se prisjeća priča svoga oca i divnih vatrometa, koje je Gandalf priređivao. Gandalf se nakon toga vraća na poslovnu stranu svoga posjeta i nudi Bilbu da mu se priključi u avanturi. Bilbo nato brže-bolje završava razgovor i nestaje u pećini. Prije toga, kako ne bi bio neuljudan, poziva Gandalfa slijedećeg dana na čaj, ali to govori takvim tonom da je jasno kako bi mu bilo draže da ovaj to odbije.

Slijedećeg dana je Bilbo već zaboravio na jučerašnji susret s Gandalfom i poziv na čaj, sve dok nije došlo vrijeme za popodnevni čaj i čula se lupa na vratima. Bilbo otvara vrata, ali, umjesto Gandalfa, pred njim je patuljak koji se, čim je Bilbo otvorio vrata, progurao unutra. Domaćin je iznenađen i ne zna što bi rekao, ali tu iznenađenjima nije kraj - jedan za drugim dolaze patuljci, pri čemu svi najavljuju zbunjenom domaćinu kako ne misle ostati samo načaju, već i malo duže. Osim, toga, nisu svi za čaj, već imaju i druge želje, pa Bilbu ne ostaje puno vremena za razmišljanje, pošto ima pune ruke posla da udovolji željama svojih nezvanih gostiju.

Roman se nastavlja vickasto, početak obećava. Ocjena - 7.4.

Slijedeći dio

TOLKIEN, J. R. R. - "Hobit" (1)

Top-lista

Ovaj roman je prethodnik Tolkienove trilogije "Gospodar prs¬te¬no¬va", koji je doveo do velike popularnosti i prave poplave fantasy-literature.

Na početku romana, pisac nas upoznaje s pećinom u kojoj živi hobit Bilbo Bagins. To je velika, prostrana pećina, u kojoj ima mnogo soba, u kojima mogu ugostiti mnogo gostiju (pošto su hobiti gostoljubiva i druželjubiva bića), a i ostava punih hrane (dnevni raspored hobita pun je raznoraznih manjih i većih obroka). Nakon toga, dobijamo i opis hobita - upola su manji od ljudi, a ne nose cipele, jer na stopalima imaju debelu kožu poput đona i toplo krzno. Po naravi su dobroćudni i miroljubivi, vole miran i spokojan život i nisu u potrazi za avanturama. Kod Bilba, međutim, po majčinoj liniji stvari stoje malo drugačije - u toj familiji se često nađe netko, koga želja za avanturama povuče u svijet, i zbog tog avanturističkog duha čitava familija ne uživa veliki ugled među hobitima. Nakon ovoga uvoda, počinje radnja romana, i to dolaskom Gandalfa u hobitsko selo. Gandalf je čarobnjak i o njemu i njegovim dogodovštinama kolaju fantastične priče. Jutro je i Gandalf zatiče Bilba pred njegovom pećinom kako zadovoljno puši svoju lulu. Bilbo ne prepoznaje Gandalfa, pošto ovaj već dugo nije posjećivao hobite, a ovaj mu govori kako traži jednoga hobita za jednu veliku avanturu, našto Bilbo gleda kako da što brže završi razgovor i zbriše u sigurnost svoje pećine.

Vickast početak, s tim da je ton pripovjedanja poput knjige za djecu. Ocjena - 7.3.

Slijedeći dio

subota, 2. veljače 2013.

TRIBUSON, Goran - "Dublja strana zaljeva" (6)

Top-lista

Prethodni dio

Na početku razgovora Strčić mu govori kako mu je Violeta najvažnija osoba u njegovu životu i kako za njega bez nje ništa nema smisla. U tome trenutku dolazi i druga najvažnija osoba Strčićevog života, njegov pomoćnik Klamfar, zapravo ljubavnik njegove žene. Svjestan da Strčić zapravo ne želi loše vijesti, Banić mu govori kako ništa nije našao. Strčiću pada kamen sa srca, a Banić se nakon toga pomalo gadi sam sebi, ali se opravdava humanim razlozima, koji su ga naveli da zaobiđe istinu. Nakon ovog suočavanja s klijentom, Banić se nalazi sa svojom kćerkom Nikom i s njom razgovara o svom poslu. On sumnja da Kosor s njim igra neku prljavu igru.

Početkom petog poglavlja, nakon prvog ekskursa o jazzu i Chatu Bakeru, Banić je u svome stanu i razmišlja što mu valja poduzeti u slučaju antikvara Kosora. Shvaća da mu valja što prije poći na Lošinj, ali prije toga odlučuje posjetiti kuću rođaka Viktorije Grubić na Pantovčaku.

Kad se čovjek navikne na ovaj čudni i jedinstveni miks raznoraznih sastojaka, roman je sasvim OK. Ocjena - 7.3.

petak, 1. veljače 2013.

TRIBUSON, Goran - "Dublja strana zaljeva" (5)

Top-lista

Prethodni dio

Izvlačenje informacija iz Kosora, koje bi Baniću mogle pomoći pri traženju Viktorije, pokazuje se kao prilično iscrpljujući - ovaj ne želi da Banić kontaktira njenu rodbinu, ne želi mu ništa reći o njihovom odnosu i zbog čega je ona otišla. Na kraju ipak doznaje da je Viktorija rodom iz Velog Lošinja i da tamo živi njena majka i jedan bratić. Kosor mu na kraju daje dvije hiljade maraka, što je za Banića velika suma novca.

Četvrto poglavlje daje osvrt na sve poteškoće s kojima se je Banić suočavao prilikom otvaranja svoje detektivske agencije. Nedostaju mu sva ona tehnička sredstva koja je imao pri radu u policiji, a i samo legitimiranje je dubiozno - umjesto iskaznice, dobio je samo potvrdu na listu papira, kojom nikoga ne može impresionirati. Nakon ovoga ekskursa, pratimo Banića u njegovoj svakodnevnoj rutini - kratki razgovor s Pacom, telefonski poziv kod bivše žene, nakon toga odlazak kod prijašnjeg klijenta, Strčića, čiju je ženu pratio i kome želi podnijeti izvještaj.

Malo divlje miješanje raznoraznih niti radnje, od glavne niti istrage, preko susjedskih i bračnih pitanja pa sve do povjesnih konotacija - sve u svemu, malo konfuzno, ali solidno. Ocjena - 7.1.

Slijedeći dio